Ajankohtaista

Ajankohtaista

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin tiedote 3.5.2021


03.05.2021

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin kokous 3.5.2021

 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 825 koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus 12,4 / 100 000 asukasta. Viime viikolla (viikko 17) todettiin 19 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat ovat peräisin muualta Suomesta, ulkomailta, joitakin epäselviä tartuntoja ja kaksi joukkoaltistumistilannetta. Karanteeniin asetettiin viime viikolla yli 100 henkilöä. Koronavirustesteistä todettiin positiivisia tuloksia 0,8% .

 

Koronatestissä on käyty keskimäärin 362 kertaa vuorokaudessa ja testauksen viive pyynnöstä tulokseen on noin 11,8 tuntia. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on toiseksi pienin kumulaativinen koronavirus ilmaantuvuus koko Suomen tasolla ja epidemiavaiheessa ollaan perustasolla.

 

Nyrkki suosittelee yksityistilaisuuksissa osallistujien määrän olevan enintään 20. Tilaisuuksien turvallinen järjestäminen edellyttää riittävän suuria tiloja, jotta turvavälit (vähintään 2 metriä) voidaan säilyttää. Tilaisuuksissa on tärkeää käyttää myös kasvomaskia.

 

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Myös maakunnalliset rajat ylittävä kilpailu- tai ottelutoiminta sallitaan perustasolla olevien maakuntien kesken. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Turvaetäisyyksiä on noudatettava ja maskeja käytettävä.

 

Valmistujais- ja ylioppilasjuhliin liittyvistä järjestelysuosituksista Nyrkki tiedottaa viikolla 19, kun aluehallintoviraston määräys kokoontumisrajoituksista 17.5.2021 alkaen on tiedossa.

 

Aluehallintoviraston määräykset

 

1.5-16.5.2021

 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

 

Alueellisen yhteistyöryhmän Nyrkin linjaukset

 

Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa noudatetaan voimassaolevaa AVI:n kokoontumisrajoitusta. Rajoitukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

 

Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin 16.5.2021 saakka

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä (vähintään 2 m) voidaan noudattaa. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

 

Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin 16.5.2021 saakka

 

Yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

 

Harrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita

 

-Aikuisten (20 vuotta täyttäneiden) joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 16.5.2021 asti.

-Aikuisten ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jossa turvavälit kyetään varmistamaan, voidaan käynnistää. Ryhmäkoko voi olla enintään 20 henkilöä.

-Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Myös maakunnalliset rajat ylittävä kilpailu- tai ottelutoiminta sallitaan perustasolla olevien maakuntien kesken. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

-Turvaetäisyyksiä on noudatettava ja maskeja käytettävä.

-Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille. Joukkue- ja kontaktilajien lajiluettelo on määritelty Olympiakomitean ja lajien kanssa.

-Uimahalleissa voidaan järjestää rajoitetusti seuraavaa toimintaa: koulujen uimaopetus (oman luokan kesken), uinti osana lääkinnällistä kuntoutusta.

 

Muut suositukset 16.5.2021 saakka

 

-Harrastustoimintaan voi osallistua samanaikaisesti enintään 20 henkilöä.

-Kirjastojen suositellaan tarjoavan vain lainaustoimintaa.

-Oleskelua kauppakeskusten yleisissä tiloissa suositellaan välttämään.

-Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetus suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi.

-Muu ryhmissä tapahtuva aikuisten harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etätoiminnaksi.

-Muusta kuin välttämättömästä syystä matkustamista suositellaan pidättäytymään.

 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

 

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Maskisuositus

 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

 

Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

 

Lisäksi Nyrkki suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa

 

-Toisen asteen oppilaitoksissa

-Peruskouluissa yli 12-vuotiaille (kuudesluokkalaiset ja sitä vanhemmat) kuntakohtaisen harkinnan mukaisesti. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin asetettujen määrää.

-Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

-Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

-Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat

-Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

-Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

-Museot, kirjastot, galleriat

-Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä.

-Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot

-Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

-Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

-Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festarit

 

Etätyö

 

EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta.

Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

 

 

Korona Nyrkin kokouksen osallistujat 3.5.2021

Tero Järvinen, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, puheenjohtaja

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP

Matti Rekiaro, ylilääkäri, EPSHP

Raimo Jokisalo, osastonylilääkäri, EPSHP

Tommi Niemi, hallintojohtaja, EPSHP

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki

Kirsti Kähärä, johtava ylilääkäri, LLKY

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Miia Kaartinen, aluehallintoylilääkäri, AVI

Pertti Kinnunen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapua

Tiina Perä, johtavaylilääkäri, Seinäjoki

Anita Huhtamäki, tiedottaja, EPSHP

Hanna Hyvärinen, hallintosihteeri, EPSHP, kokouksen sihteeri

 

 


Takaisin uutisiin