Ajankohtaista

Ajankohtaista

Isonkyrön kunta UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin


22.11.2019

Isonkyrön kunta on valittu UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin kunnanhallituksen hakemuksen mukaisesti.

 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa vuonna 2020 peräti 18 uutta kuntaa.

Uudet kunnat ovat Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Loppi, Loviisa, Maalahti, Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki.

 

Ennestään Lapsiystävällinen kunta -mallissa on 19 kuntaa. Uusien kuntien aloitettua mallin piirissä on lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

 

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

 

- Kunnilla on tärkeä tehtävä edistää lapsen ihmisoikeuksien toteutumista. Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät toteutumatta lasten arjessa. On todella hienoa nähdä, miten monet kunnat haluavat sitoutua kehittämään pitkäjänteisesti lapsiystävällisyyttään”, sanoo UNICEFin asiantuntija Johanna Laaja.

 

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen. Kunta tekee lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä, ja lasten oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita.

 

Malliin lähteneet kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 13 kunnalle.

 

Kunnanjohtaja Tero Kankaanpää: "Isossakyrössä voit elää maaseudun rauhassa, sopivan lähellä palveluita. Koulut, liikuntapaikat, harrastemahdollisuudet, luonto ja ulkoilureitit ovat lähellä. Isossakyrössä on tilaa kasvaa ja aikaa elää enemmän. Näistä lähtökohdista meidän on hyvä lähteä rakentamaan UNICEFin mallin mukaista Lapsiystävällistä kuntaa."

 

Johtava rehtori Susanna Pietikäinen: "Olemme sivistyspalveluissa erittäin iloisia UNICEFin päätöksestä ottaa meidät mukaan ja lähdemme kehittämään toimintaamme yhdessä hyvinvoinnin palvelualueen kanssa entistä lapsiystävällisemmäksi elämää suuremmassa Isossakyrössä. "

 

 

Lisätietoja

Susanna Pietikäinen, Isonkyrön kunta, johtava rehtori, 0500 560 363, susanna.pietikainen@isokyro.fi

 

Johanna Laaja, Suomen UNICEF, asiantuntija, 040 721 1515, johanna.laaja@unicef.fi
Uusien mallissa aloittavien kuntien yhteyshenkilöiden tiedot Johanna Laajan kautta.

Lisää tietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista: www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta-projektiesittely/

 


Takaisin uutisiin