Ajankohtaista

Ajankohtaista

Koronavirustiedote 13.3.2020


13.03.2020

Koronavirustiedote 13.3.2020

Suomessa on todettu tiedotteen antamishetkellä 155 koronavirustartuntaa, joista Etelä-Pohjanmaalla 2. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti ja toimintaan aina tilanteen vaatimalla tavalla. WHO on 11.3.2020 määritellyt koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman tartuntatautiepidemian pandemiaksi.

11.3.2020 alkaen ei enää luokitella alueita epidemia-alueiksi, vaan riski sairastua on kaikkialla maailmassa. Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Maan hallitus antoi 12.3.2020 seuraavan linjauksen;

 • Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Muiden kokoontumisten osalta suositellaan harkintaa riskiarvioiden pohjalta.
 • Työpaikoille ja lähikontakteihin hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajan kanssa.
 • Etätyötä tulee suosia (mikäli työtehtävät sen mahdollistavat).
 • Muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja tulee siirtää.
 • Ulkomailta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdista ja poissa-oloista (kaksi viikkoa) yhdessä palveluntuottajan ja koulutuksen järjestäjän kanssa.
 • Ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla tulee välttää.
 • Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita ja tehdä matkustusilmoitus, mikäli matkustaminen on välttämätöntä.

Koronavirukseen varautuminen Isonkyrön kunnassa

THL on asettanut kriteerit, jolloin on perusteltua epäillä saaneensa koronavirustartunnan (COVID-19).

 

Taudinkuva/oireet: henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus, voimakas hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa ja

 

Altistumistiedot: henkilö on joko oleskellut ulkomailla tai on ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun koronavirustartunnan saaneen potilaan kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

 

Mikäli molemmat kriteerit täyttyvät taudinkuvan ja altistumistietojen osalta, ota yhteyttä puhelimitse:

Päivystysapu, p. 116 117, (24 h/vrk).

Ajanvarauksellinen kiirevastaanotto, p. 06 425 5311, ma - pe klo 8 - 18, viikonloppuisin klo 10 - 17.

Puhelimessa sinulle annetaan toimintaohjeet.

 

THL - Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta

THL:n ohje: Yski oikein ja laita stoppi tartunnoille

THL:n ohje: Pese kädet ja suojaudu tartunnoilta

 

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta.

Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 

Epäiltäessä koronavirusta potilaan EI tule saapua Isonkyrön Isonkyrön terveysaseman vastaanoton tiloihin, vaan hänen tulee soittaa sairaanhoitopiirin päivystyspuhelimeen p. 116 117.

 

Sairastuneet tutkitaan keskussairaalassa ja asetetaan 14 vuorokauden eristykseen, joka toteutetaan lähtökohtaisesti kotona. Sairaalle altistuneet asetetaan 14 päivän karanteeniin kotiinsa, jos se on mahdollista. Kohdennettuja ohjeita annetaan erikseen kyseisille kuntalaisille tai koululuokille/päiväkodeille.

Terveysviranomainen tiedustelee karanteeniin asettaessaan henkilöltä ruokahuollon järjestämismahdollisuutta läheisten toimesta. Karanteenissa olevien ruokahuolto järjestetään kunnan sosiaalitoimen kautta, ellei se muuten onnistu. Tarvittaessa ota yhteyttä kotipalvelun ohjaaja Susanna Takanevaan, puh. 050 434 6556.

Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei tule kenenkään saapua sairaana.

 

Maan hallituksen suositteleman riskiarvion pohjalta Isonkyrön kunta on ryhtynyt palveluiden rajaamistoimiin seuraavasti.

Hyvinvointipalvelut

 • Uimahallin allastilat ovat suljettuna 16.3.-5.4.2020. Posti ja matkahuolto toimii normaalisti.
 • Ryhmäliikuntatunnit liikuntatiloissa ja muut säännölliset varaukset liikuntatiloissa peruutetaan ajalla 16.3.-5.4.2020. Korvaavista ulkoliikuntatunneista tiedotetaan erikseen.
 • Kouluilla ja muissa kunnan tiloissa yhdistysten järjestämä toiminta peruutetaan ajalla 16.3.-5.4.2020.
 • Nuorisotilat toimivat toistaiseksi normaalisti.
 • Kirjastolla järjestettävät yleisötilaisuudet perutaan 16.3.-5.4.2020. Kirjaston lainaustoiminta on toistaiseksi avoinna kirjaston normaalien aukioloaikojen ja omatoimiaikojen puitteissa.
 • Kunnan järjestämät yleisötilaisuudet peruutetaan, esim. Uimahallin 50v juhla 4.-5.4.2020, Isokyrö Areenan avoimet ovet 4.4.2020 sekä Veteraanipäivä 27.4.2020.

Sulkuajat ovat voimassa ilmoitetulla tavalla, ellei muuta ilmoiteta.

Sivistyspalvelut

 • Kouluun ja varhaiskasvatukseen tullaan vain terveenä.
 • Isonkyrön koulut, varhaiskasvatus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta toimivat toistaiseksi normaalisti.
 • Koronavirusriskistä johtuen huolehdittehan entistäkin tarkemmin, että lapset sairastavat kotona. Kouluun ja varhaiskasvatukseen lapset ovat tervetulleita terveenä.
 • Mikäli saavutte ulkomailta ja vaikka olette tullessanne oireettomia, suosittelemme tällä hetkellä kotiin jäämistä kahdeksi viikoksi. Ole tällöin yhteydessä lapsen opettajaan tai päivähoitoryhmään.
 • Tilanteen muuttumisen varalta oppilaita ohjeistetaan pitämään koulukirjat kotona ja ottamaan päivittäin tarvittavat kirjat mukaan kouluun.
 • Mikäli koulussa tai varhaiskasvatuksessa ilmenee koronavirustartuntoja, voidaan koko yksikkö joutua asettamaan karanteeniin. Karanteenitilanteessa tiedotamme perheitä aktiivisesti Wilmassa, Daisyssä sekä kunnan kotisivuilla, seuraattehan aktiivisesti ko. kanavia.
 • Epäselvissä tilanteissa ole yhteydessä puhelimitse johtava rehtori Susanna Pietikäiseen, p. 0500 560 363 tai varhaiskasvatusjohtaja Sinikka Tapioon, p. 050 439 4033.

 

Kotipalvelu ja palvelukeskus

Ethän vieraile palvelukeskuksessa tai iäkkäiden luona kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviäkin flunssaoireita. Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut ulkomailta kahden viikon sisällä. Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään ikäihmisten luo.

Palvelukeskuksessa järjestettävät tapahtumat (mm. Palvelupäivät) perutaan toistaiseksi.

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Mahdolliset yhteydenotot palvelukoti (Reino ja Aino) p. (06) 4701 301, hoivaosasto p. (06) 4701 610 ja palvelukeskuksen johtaja Helena Kahra-Smedlund, p. 050 432 0604.

 

Muut palvelut

Isonkyrön kunnanvirasto toimii ja palvelee toistaiseksi normaalisti. Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut ulkomailta kahden viikon sisällä. Jos mahdollista, hoida asia puhelimitse tai sähköpostilla. Tullessasi kunnanvirastolle, huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Emme kättele influenssakaudella.

Koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisy

Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset tarttuvat ilmateitse pisaratartuntana suoraan henkilöstä toiseen tai pinnoille joutuneista sairastuneen limaeritteistä kosketuksen välityksellä. Kuumeisen hengitystieinfektion aikana ei pidä mennä työpaikalle tai julkisiin kulkuneuvoihin, eikä viedä sairastunutta lasta päivähoitoon.

Tartuntojen välttämiseksi kannattaa yleisestikin huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet saippuavesipesulla niistämisen jälkeen ja ennen ruokailua. Käsidesinfektioainetta voi myös käyttää, jos saippuavesipesua ei ole mahdollista tehdä.

Silmien, suun ja nenän alueiden koskemista likaisilla käsillä tulee välttää, koska virukset leviävät niistä hengitysteihin. Pisaroiden leviämisen voi estää yskimisen ja aivastamisen aikana peittämällä suun nenäliinalla tai yskimällä ja aivastamalla hihaan.

Suunenäsuojuksia tai hengityksensuojainta ei tarvitse käyttää muiden kuin terveydenhuollossa toimivien tartuntatautitilanteessa.

Hengityssuojaimien ja suunenäsuojuksien käytöstä terveydenhuollon ulkopuolella ei ole juurikaan hyötyä. Ne kostuvat hengitysilmasta melko nopeasti, jolloin niiden kyky estää pisaroita tai hiukkasia heikkenee. Suojaimien käsittelyssä saatetaan lisäksi tahria suunenäaluetta ja käsiin tarttuu suojaimen pinnalta mikrobeja.

 

Isonkyrön kunnan johtoryhmä 13.3.2020

 

Lisätietoja antaa tarvittaessa:

Tero Kankaanpää

p. 044 297 0256

tero.kankaanpaa@isokyro.fi


Takaisin uutisiin