Ajankohtaista

Ajankohtaista

Koronavirustiedote 6.10.2020 Suositus: Yli 20 hengen kokoontumisia vältettävä ja kasvomaskeja käytettävä kaikissa julkisissa tiloissa


06.10.2020

SUOSITUS: YLI 20 HENGEN KOKOONTUMISIA VÄLTETTÄVÄ JA KASVOMASKEJAKÄYTETTÄVÄ KAIKISSA JULKISISSA TILOISSA

 

Koronaepidemia on levinnyt rajusti sekä Etelä-Pohjanmaalla että Pohjanmaalla. Molemmissa maakunnissa ollaan nyt epidemian kiihtymisvaiheessa ja Vaasan sairaanhoitopiirissä myös lähes kaikki leviämisvaiheen edellytykset täyttyvät.

 

Isokyrö kuuluu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin ja noudattaa heidän ohjeistustaan. Virus ei kuitenkaan tunne kuntarajoja. Siksi sijaintimme, työpaikkapendelöinnin ja asiointimatkojen vuoksi on tärkeää seurata myös Vaasan sairaanhoitopiirin ohjeistusta.

 

Vaasassa annettiin maanantaina 5.10.2020 alueellisia rajoituksia ja vahvoja suosituksia muun muassa yleisötapahtumiin ja kasvomaskin käyttöön liittyen.

 

Kokoontumisrajoitus

 

Etelä-Pohjanmaalla alueellinen koronayhteistyöryhmä eli "nyrkki" päätti maanantaina 5.10.2020 esittää Aluehallintovirastolle, että se asettaisi koko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle määräyksen määräaikaisesta kokoontumisrajoituksesta siten, että yli 50 hengen kokoontumiset kiellettäisiin lokakuun loppuun asti. AVI päättää asiasta harkittuaan, onko rajoitukselle riittäviä perusteita.

 

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä antoi jo itse vahvan suosituksen kokoontumisrajoituksista. Suosituksessa kehotetaan välttämään yli 20 hengen kokoontumisia lokakuun loppuun asti. Suositus on voimassa välittömästi riippumatta siitä, mitä AVI päättää kokoontumisrajoitusten osalta.

 

Isonkyrön kunta ei järjestä yli 20 hengen tapahtumia lokakuussa 2020 ja suosittelee muiden tapahtumanjärjestäjien toimivan samoin.

 

 

Joukkueurheilu tauolle 31.10.2020 saakka

 

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä suosittelee joukkueurheilun ja joukkueurheilun kilpailutoiminnan tauottamista 31.10.2020 saakka.

 

Etätyösuositus

Etelä-Pohjanmaan yhteistyöryhmä antoi vahvan suosituksen etätöiden tekemiseen aina, kun se on mahdollista.

 

Isonkyrön kunnan palveluissa esimies antaa etätyömääräyksiä niiden kunnan työntekijöiden osalta, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Etätyö voi olla kokoaikaista tai osittaista.

 

Kasvomaskisuositus laajeni

 

Molemmissa maakunnissa on tiukennettu myös maskisuositusta epidemian edettyä kiihtymisvaiheeseen. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi nyt kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Aiemmin maskisuositus on jo koskenut mm. joukkoliikennettä ja tilanteita, joissa henkilö on matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

 

Julkisia sisätiloja ovat esim. kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat, uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat, liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot ja galleriat, huvi- ja teemapuistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja messukeskukset sekä muut tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat.

 

THL:n maskisuositus eri vaiheissa löytyy täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille, katso myös ohjevideo maskin käytöstä!

 

Erityisen tärkeää on kuitenkin huolehtia edelleen turvaväleistä ja hyvästä käsi- sekä yskimishygieniasta. Kasvomaskien käyttö ei saa johtaa turvavälien tai hygienian heikentymiseen.

 

Kasvomaskisuositus yrityksissä

 

Isonkyrön kunnassakin yritysneuvontapalveluita antava Vaasan seudun kehitys VASEK Oy on jakanut Vaasan sairaanhoitopiirin toiveen, että kauppojen ja muiden yleisten tilojen omistajat ja palveluiden tarjoajat edellyttävät työsuojelullisista syistä henkilöstöltään ja asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä. Lisäksi yritysten on varmistettava, että kaikissa tilanteissa noudatetaan 1–2 metrin turvavälejä. Suositus koskee myös isokyröläisiä yrityksiä.

 

Isonkyrön kunnan henkilökunnan kasvomaskisuositus laajeni

 

Isonkyrön kunta on antanut henkilöstölleen 5.10.2020 maskisuosituksen, joka koskee Kyrönmaan lukion henkilökuntaa sekä sellaisia asiakaspalvelutilanteita, joissa turvaväliä (1-2 metriä) ei voida pitää ja lähikontakti kestää yli 15 minuuttia. Suositus ei koske varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstöä. Suosituksen ensisijainen tarkoitus on asiakkaiden entistä parempi suojaaminen. Palvelukeskuksen ja kotihoidon työntekijät noudattavat STM:n ohjetta suojavarusteiden käytöstä lähihoitotilanteissa.

 

Kunnanjohtaja Tero Kankaanpää:

 

”Kuntarajat ylittävä työssäkäynti ja asiointi on osalle isokyröläisistä jokapäiväistä. Toivon kuitenkin, että kuntalaiset rajoittaisivat maakuntakeskuksiin tapahtuvan asiointinsa tässä tilanteessa vain välttämättömimpään. Kehotankin kuntalaisia käyttämään paikallisten yritysten palveluita turvaväli- ja maskisuositukset huomioiden.

 

Useiden lähimaakuntakeskuksissa opiskelevien opiskelijoiden lähipiiriä asuu Isossakyrössä. Toivonkin näitä opiskelijoita pohtimaan, onko syyslomalla tultava kotiseudulleen ollenkaan tai voisiko läheisiään tavata esimerkiksi ulkona turvavälit pitäen.

 

Sosiaalisten kontaktien vähentäminen, turvavälien pitäminen ja suositusten noudattaminen on tässä epidemian kiihtymisvaiheessa tärkeää.  Mikäli tartuntoja kuitenkin meillä ilmenee, tavoitteenamme on katkaista tartuntaketjut nopeasti yhdessä terveydenhuollon kanssa. Pidetään toisistamme huolta ja pysytään rauhallisina.”

 

 

Lisätietoja antaa tarvittaessa:

Tero Kankaanpää

044 297 0256

tero.kankaanpaa@isokyro.fi

 


Takaisin uutisiin