Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Matkailija » Historia ja kulttuuri » Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

os. Ventäläntietä n. 7 km lounaaseen Tuomaanmäen pysähdyspaikka, 61500 Isokyrö

 

Noin 7,5 km Isonkyrön keskustasta lounaaseen sijaitsee Tuomaanmäen pronssikautinen kalmisto. Tuomaanmäen hautaröykkiö ja laavu sijaitsevat patikkareitin varrella, jonne ajo-ohje: Isonkyrön keskustasta valtatien 18 eteläpuolelta ajetaan Ventäläntietä noin 7 km lounaaseen, kunnes saavutaan Tuomaanmäen pysähdyspaikalle, joka on merkitty hannunvaakuna-opasviitalla. Pysähdyspaikalta 1,2 km Tuomaanmäen laavulle, josta polku jatkuu vielä noin 700 m ympyrälenkkinä röykkiöalueella.

 

Pronssikaudella (1300-500 e.Kr) lainehti nykyisen Isonkyrön alue vielä suurimmalta osaltaan merenä. Aallot loiskuttivat silloin Tuomaanmäenkin kallioseinämiä vasten. Tänne oli siihen aikaan kehittynyt huomattava asutus, josta merkkeinä ovat lukuisat muinaishaudat, hiidenkiukaat ja jätinröykkiöt.

 

Mahtavien hautakumpujen sijainti saarien kallioilla tai kukkuloitten rinteillä, mistä laaja merinäköala avautui, viittaa asukkaiden merelliseen elämään, merenkulkuun tai mahdolliseen turkiskauppaan. Varsinaista tieteellistä tutkimusta ei kalmistossa ole suoritettu.

 

Satakunta vuotta sitten kuolleen pastori Reiniuksen papereista käy ilmi, että hän oli joidenkin miesten kanssa käynyt Tuomaanmäen röykkiöitä kaivelemassa ja hukannut siellä avaimen. Avoin hauta on heidän jäljiltään. Keskeltä puretun röykkiön pohjalla on näkyvissä ”arkku”, jonka päätyinä on kivilaatat. Arkun peitteenä ollut laakakivi on kadonnut. Isonvihan aikaan tiedetään alueella taas olleen paikallisten asukkaiden tavarakätköjä.