Ventälä

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Matkailija » Isonkyrön kylät » Ventälä

Ventälä

  Kylä tarjoaa erinomaiset puitteet rauhalliselle, luonnonläheiselle asumiselle uudella Lapinmäen asuntoalueella. Ventälän kylä on toinen Isonkyrön keskustaa halkovista kylistä. Tähän kylään mahtuu kunnallisen hallinnon keskuksen, Isonkyrön kunnantalon lisäksi muun muassa Uimahalli Pärske, Isonkyrön kunnan kirjasto ja koulukeskus, terveys- ja palvelukeskus, urheilukenttä sekä uusimpana tulokkaana Isokyrö Areena. Vaikka ollaan aivan keskustan tuntumassa, riittää alueella metsäpolkujen, kallioiden ja jokimaiseman lisäksi monenlaisia maamerkkejä. 

 

Pilke liikuntapäiväkoti Loikka 

Yksityinen päiväkoti Loikka tarjoaa laadukasta ja lapsilähtöistä varhaiskasvatusta lämminhenkisessä hirsipäiväkodissa 0-5-vuotiaille lapsille. Ekologisessa hirsirakennuksessa lapset ja varhaiskasvattajat saavat nauttia raikkaasta sisäilmasta, hyvästä akustiikasta sekä massiivipuun tuomasta levollisesta ja rauhallisesta tunnelmasta. 

Osoite: Piiloluolantie 4, Isokyrö

 

 

Välimäen perhepäiväkoti Villimetsä 

Välimäen perhepäiväkoti toimii paritalossa, josta toinen puoli on Avoimen perhetuvan käytössä. Perhepäiväkodissa tarjotaan vuorohoitoa perheiden tarpeiden mukaan eri vuorokauden aikoina, huoltajien työ- ja tai opiskeluaikojen mukaan. Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. 

Osoite: Vennäntie 8 , Isokyrö

 

 

Koulukeskus 

Koulukeskukseen kuuluu keskustan alakoulu, yläkoulu ja Kyrönmaan lukio. Kyrönmaan lukiossa toimii yleislinjan lisäksi urheilupainotteinen ja kulttuuripainotteinen linja. Lukiolla on pitkät perinteet kansainvälisissä hankkeissa ja vuosittain lukion kakkosilla on omat leirikouluprojektinsa. Samassa pihapiirissä koulukeskuksen kanssa on kirjasto, Isokyrö Areena ja liikuntahalli. Välittömästä läheisyydestä löytyy myös jalkapallokenttä, jääkiekkokaukalo, lentopallokenttä ja ulkosalibandykaukalo. 

Osoite: Kyrööntie 15, Isokyrö 

 

Kirjasto 

Koulun kanssa saman katon alla sijaitseva kirjasto kuuluu Eepos-kirjastokimppaan ja palvelee omatoimi kirjaston myötä vuoden kaikkina päivinä. Lisäksi Seinäjoen kirjastoauto pysähtyy kouluaikoina joka toinen viikko Kylkkälän ja Valtaalan kouluilla.  

Osoite: Kyrööntie 15, Isokyrö 

 

Isokyrö Areena ja liikuntahalli 

Isokyrö Areenasta löytyy iso pelikenttä (25 m x 44 m), joka on jaettavissa väliverholla kolmeen lohkoon, joista jokaiseen voidaan laittaa lentopallokenttä. Pukuhuoneita on joukkueelle neljä ja kaksi pienempää tuomareille. Lisäksi Areenalla on omavartalovoima-alue ja volttimonttu, sekä doping-testaustilat.  

Saman katon alta löytyy liikuntahalli, jossa on 760m2 pelialue, joka on jaettavissa väliverholla kahtia. Pukuhuoneita on neljä. Liikuntatilojen yhteydestä löytyy myös varattava turnauskahvio ja kokoustila.

Keskustan koulun entinen liikuntasali on muutettu kiinteäksi telinevoimistelusaliksi, jossa harjoittelee viikoittain lapsia ja nuoria yli maakuntarajojen.  

Osoite: Kyrööntie 15, Isokyrö 

 

Uimahalli Pärske 

Uimahallista löytyy 16,7 m pitkä iso allas, lasten allas liukumäellä ja poreallas. Ison altaan yhteydessä on vesihierontapisteet ja vesijumppanäyttö, jonka avulla voi jumpata oman aikataulun mukaan. Uimahallin yhteydessä palvelee Posti ja Matkahuolto. 

Osoite: Knaapilantie 8, Isokyrö

 

 

Isonkyrön terveysasema ja palvelukeskus 

Laurilan palvelukeskuksesta löytyy saman katon alta kotipalvelu, kotisairaanhoito, fysioterapia, päivätoiminta, keittiö, palvelukoti, hoivaosasto, terveysasema, työterveys sekä mielenterveyspalvelut. 

Osoite: Pysäkkitie 54, Isokyrö 

 

 

Pukkilansaaren yleinen uimaranta 

Uimaranta sijaitsee tanssilavan parkkialueen vieressä.  

Osoite: Pohjankyröntie 105, Isokyrö

 

 

Hassun Matin kivi

Napuen taistelun jälkeen Venäläiset sotilaat ottivat kiinni kaikki miehet, jotka vain saivat ja joko tappoivat tai veivät vangeiksi Venäjälle. Perimätiedon mukaan, kun venäläiset majoittivat Isonkyrön keskustaa ja pitivät Vanhaa kirkkoa hevostensa ratsutallina, Matti niminen yksinkertainen isäntä asusteli venäläisleirin keskellä suuren siirtolohkareen ahtaassa onkalossa, koska nämä eivät osanneet etsiä omasta leiristä pakolaista. Kiveä on kutsuttu Hassun Matin kiveksi ja se sijaitsee Kyrööntien varressa S-marketin ja Päiväkoti Loikan vieressä. Myös lapsia vietiin Siperiaan, joista vain kaksi palasi. Sakari Topelius on kirjoittanut tällaisesta sadussaan Koivu ja tähti, jonka maisemien malleina pidetään Isokyröläisiä maisemia, niin Kyrönjoen varressa kuin Orisbergissä.