Kulttuuri

Kulttuuripalvelut on nyt facebookissa, käy tutustumassa
Isonkyrön kulttuuripalvelut

Isonkyrön eri toimijoiden järjestämät tapahtumat löytyvät kunnan tapahtumakalenterista, tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan!


Isokyrö on tunnettu kulttuurihistoriastaan, mutta nykyhetkeäkään ei ole unohdettu. Isonkyrön kulttuurielämä on aktiivista ja siihen ovat omalta osaltaan vaikuttamassa innostuneet ihmiset sekä omatoimiset kulttuurialan järjestöt ja yhteisöt.


Kulttuuritoimisto tarjoaa:

  • erilaisia kulttuuritapahtumia, joista kerrotaan lähemmin tapahtumakalenterissa
  • suunnittelu- ja neuvonta-apua kulttuuritapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa
  • tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yhteistyötahoista
  • tilaisuuksien järjestäjille maksutonta tiedotuskanavaa tapahtumakalenterin kautta

Voit myös esittää toiveita ja ehdotuksia tulevaan toimintaan ottamalla yhteyttä sähköpostiosoitteeseen kulttuuri(at)isokyro.fi.fi tai puh. 06 471 5725.

 

Kulttuuritapahtumat

Kulttuuritoimi järjestää vuosittain lukuisia erilaisia kulttuuritapahtumia yksin tai yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Vuosittain toistuvia ovat veteraanipäivän ja itsenäisyyspäivän juhlat, yhteislaulutilaisuudet eri teemoilla kesällä. Suurin vuosittainen tapahtuma on Lasten kulttuuriviikot marraskuussa. Viikoille on koottu erilaista toimintaa lapsille koko laajalta kulttuuritoiminnan kirjolta liikunnasta konsertteihin. Viikkojen järjestelyissä vuorottelevat mukana isokyröläiset yhdistykset.

Kulttuuritoimintaa ja harrastusmahdollisuuksia tarjoavat myös monet yhdistykset ja yhteisöt kuten eri kuorot, Kuula Opisto, Kyrönmaan Opisto, Isonkyrön seurakunta Nuorisoseurat, Teatteri Kyröö ja Villavintti ja sen Taitopaja. Kulttuuriyhdistysten yhteystiedot löytyvät järjestöluettelosta.  Matti Nummensalon rahasto tukee isokyröläisiä kynänkäyttäjiä ja muita taiteellisesti lahjakkaita.

Historialliset palvelut ja tapahtumat keskittyvät kesäaikaan Vanhan kirkon alueelle. Merkittävimpinä vuosittain toistuvat 1700-luvun markkinat, ja Vanhan kirkon kesäkonsertit. Vanha kirkko ja Kotiseutumuseo ovat avoinna kesäaikaan arkisin klo 11-18 ja la-su 12-16 (museo suljettu ma-ti). Samalla alueella myös vanhoissa makasiinirakennuksissa toimivat Karoliinikeskus ja Makasiinin kesänäyttelyt.

Ajantasaiset Isonkyrön tapahtumatiedot löytyvät Tapahtumakalenterista.

Lasten kulttuuriviikot

Vuodesta 2002 lähtien on marraskuussa vietetty Lasten kulttuuriviikkoja. Ohjelma on koottu käsittäen kulttuurin koko kirjon ja tarjontaa on pyritty saamaan monen ikäisille lapsille. Paikalliset yhdistykset ja muut toimijat ovat olleet aktiivisesti mukana tapahtumien järjestelyissä. Samalla yhdistykset ovat voineet tehdä omaa harrastustaan tunnetuksi.

Voit lähettää toiveita ja ehdotuksia tulevien viikkojen ohjelmaan kulttuurisihteerille: kulttuuri(at)isokyro.fi

Yhteislaulut

Kulttuuritoimen järjestämiä yhteislauluja eri teemoilla on nyt laulettu kymmenenä kesänä. Teemoittain aakkosellinen luettelo löytyy täältä yhteislaulut teemoittan. Voitte myös toivoa jonkin aiemman teeman uusintaa tulevina vuosina.

 

Kotiseututyö ja museotoiminta

Kotiseututyöstä vastaa pääsääntöisesti Isonkyrön Kotiseutuyhdistys ry., jonka puheenjohtaja on Väinö Pollari. Kotiseutuyhdistys ylläpitää Kotiseutumuseota ja siihen liittyvää Karoliinikeskusta.

Pohjankyrön talossa sijaitsevaan Asemies- ja Lottamuseoon on tallennettu tietoa isokyröläisten sotahistoriasta aina Napuen taistelusta Jatkosotaan. Museon toiminnasta vastaa Asemiesmuseon hoitokunta.

Historiallisiin kohteisiin ja museoihin voit tutustua tarkemmin Isokyrö muinoin sivulla.

Yksi Isonkyrön uusista käyntikohteista on myös Isonkyrön meijerin tiloissa toimiva viskitislaamo KYRÖ DISTILLERY COMPANY , joka jalostaa ruismaltaan viskiksi ainoana suomalaisena täysmallas (single malt) ruisviskin valmistajana. Napue Gin voitti vuonna 2015 maailman parhaan gin tonic- palkinnon. Tislaamolla järjestetään tislaamokierroksia sopimuksen mukaan ja siellä toimii myös anniskeluravintola.

Taiteen perusopetus ja muu kurssitoiminta aikuisille ja lapsille

Taiteen perusopetusta on saatavissa musiikissa ja kädentaidoissa. Musiikkia voi opiskella Kuula opistossa ja kädentaitojen koulutusta tarjoaa Villavintin Taitopaja. Tarkempia tietoja kurssitarjonnasta, taiteen perusopetuksesta, kesäkursseista ja näyttelyistä löydät oheisesta osoitteesta www.taitoep.net ja sieltä Villavintti/Taitovintti.

 

Avustukset

Hyvinvointilautakunta jakaa vuosittain kohdeavustusta Isossakyrössä toimiville kulttuuritoimintaa järjestäville yhdistyksille ja toimintaryhmille. Avustukset ovat yleensä haettavina maaliskuussa, tarkempaa tietoa tulee ajankohtaista -sivulle. Tarkempi ohje avustusta hakeville löytyy täältä: avustusohje samoin myös hakulomake

Palkinnot

Hyvinvointilautakunta valitsee vuosittain Vuoden virin. Valinta tehdään marras- joulukuun vaihteessa. Ehdotuksia Viristä voivat tehdä sekä järjestöt että yksityiset henkilöt. Palkinto voidaan antaa yksityiselle henkilölle, yhdistykselle tai toimintaryhmälle joka on toiminut edistyksellisesti Isonkyrön kulttuuri tai vapaa-aikapalvelujen hyväksi tai takana on merkittävä yksittäinen aikaansaannos.