Patikkareitistö

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Vapaa-aika » Liikuntapalvelut » Luontoreitit » Patikkareitistö

Patikkareitistö

Patikointireittejä löytyy ympäri Isonkyrön kuntaa. Kunta ja paikalliset yhdistykset vastaavat reittien ylläpidosta. Ne on merkitty selkeästi oranssilla maalimerkinnällä ja reittien varrella on myös opastusviittoja. Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta osa helpommista reiteistä on kuljettavissa myös talviaikaan. Laduilla kävely on kielletty.

 

Reittien sijainnit löydät kätevästi kartalta valitsemalla vasemman puolen hakemistosta ”aineistot”, ”liikuntapalvelut” ja haluamasi palvelut:

Kartta

 

Reittien yhteydestä löydät myös GPX-tiedostot. Niitä käyttääksesi tarvitset tätä tiedostotyyppiä lukevan sovelluksen (esim. GPX viewer). GPX-tiedostot näyttävät reitin kartalla ja pystyt seuraamaan reitillä etenemistäsi reaaliajassa. Ne kertovat myös reitin osalta tarkempia tietoja, kuten korkeuseroja.

 

GPX-tiedostojen käyttäminen:

 

Klikkaa reitin tietojen kohdalla olevaa linkkiä ja lataa tiedosto koneellesi tai mobiililaitteeseesi. Avaa tiedosto GPX-tiedostoja lukevalla nettisivustolla tai mobiilisovelluksella. Aloita käyttö.

 

Lymmyynen

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Palhojaistentie 260 kohdalta kääntyy hiekkatie kodan parkkialueelle ja reitin lähtöpisteelle.

Pituus: 800m ympyräreitti

Vaikeus: Helppo

Kulkuaika: 15min-30min

Lymmyysen luontopolku soveltuu hyvin lapsiperheille. Reitti tarjoaa monenlaista maastotyyppiä ja reitin varrella on taulujen muodossa tarjolla tietoa alueen luonnon eri osa-alueista. Retki on mukava päättää katetussa kodassa tai hirsilaavussa evästellessä. Reitti sijoittuu aivan Palhojaistentien viereen, joten se on helposti saavutettavissa.

Lymmyysen kartta

 

 

Fatisaari

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Tulisalontie 525 kohdalta käännytään Marjoniementielle, jota jatketaan, kunnes Tuuralan metsästysmajan kohdalta kääntyy kapea tie oikealle. Reitti löytyy tämän tien päästä. Pysäköi autosi niin, ettei se estä muita tien käyttäjiä. Älä pysäköi metsästysmajan pihaan!

Pituus: n. 6km edestakainen

Vaikeus: Helppo

Kulkuaika: 1,5h-2h

Fatisaaren patikkareitin alkuosa kulkee vaihtelevassa maastossa, kunnes silmien eteen avautuu laajat suomaisemat, joiden ihasteleminen onnistuu kuivin kengin. Sen mahdollistaa yli kilometrin mittaiset pitkospuut, joiden varrella patikoija voi hengittää suon tuoksua ja levähtää Fatisaaren jylhän kallion päällä sijaitsevalla laavulla. Kauniit maisemat pääsee näkemään vielä toiseen otteeseen palaamalla samoja jälkiä takaisin lähtöpaikalle.

Fatisaaren kartta

 

 

Ruusupuro-Röökki

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Ruusupurontie 769.

Pituus: 5km ympyräreitti

Vaikeus: Haastava

Kulkuaika: 1,5h-2h

Röökin reitillä yhdistyvät monet eri elementit. Reitin lähtöpaikalla on hyvin rakentein varustettu Ruusupuron uimaranta, josta reitti kulkeutuu jylhän metsän kautta kallioiden päälle. Alueen monipuoliset luontoelementit tuovat reitin kulkuun vaihtelua maiseman sekä haastavuuden näkökulmasta. Röökin laavun läheisyyteen on polun varteen asennettu linnunpönttöjä, joten reitin keskivaiheilla voi siis istahtaa tulipaikalle ja tarkkailla lintujen elämää lähietäisyydeltä.

ruusupuro-röökki kartta

 

 

Vuoressalo

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Kuivilantie 174. Pysäköintialue on vastakkaisella puolella tietä reitin alkupisteestä. Älä pysäköi tielle.

Pituus: Kaksi n. 2km mittaista ympyräreittiä

Vaikeus: Helppo

Kulkuaika: 45min-1h

Vuoressalossa patikoija voi kohota peltojen keskellä jylhien jäkälästä valkoisten kallioiden laelle. Kalliot kätkevät katveisiinsa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Vuoressalossa on monia merkillisiä kivimuodostumia, joiden ihmisperäisyyttä on arvuuteltu vuosien varrella. Nykyisessä peruskartassa alueelle on merkitty esimerkiksi ”pakouuni” nimellä paikka, joka tarinan mukaan on matala muurattu muuri, jonka nuijamiehet ovat rakentaneet suojaksi. Paikalla on luonnollinen halkeama kalliossa, joka muodostaa noin 2 metriä korkean holvin. Alueeseen liittyy paljon taikauskoa, eikä kyseisiä paikkoja ole uskallettu paikallisten toimesta tarkemmin tutkia. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

Reitin varrella on myös kuvasta poiketen laavu, joka sijaitsee kartan alareunassa, johon on pieni pistos pellon läheisyyteen puna-valkoisella merkityn reitin varrelta.

Vuoressalon kartta

 

 

Ylipää

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Reiteille voi lähteä kahdesta eri pisteestä, joko Ylipään Nuorisoseuran parkkialueelta Valtaalantie 403, tai Lukkuhaan leirintäalueen vierestä Kortesluomantie 157. Pysäköinti vain parkkialueille.

Pituus: Useampi ympyräreitti 1-5km

Vaikeus: Helppo, paljon korkeuseroja

Kulkuaika: 5km reitti n. 1h

Ylipään monipuoliset reitit tarjoavat jokaiselle jotakin. Alueelta löytyy monipuoliset kuntoreitit eri mitoissa sekä useampi laavu. Reitin keskivaiheilla Marjamäen näkötornin kupeessa on mahdollista huilata vaikka isommalla porukalla, koska laavuja on siellä kaksin kappalein. Reitistö on keskeisellä paikalla ja helposti saavutettavissa. Leirintäalueen läheisyys tekee reitistöstä otollisen kohteen myös alueen matkailijoille, jolloin lähestyminen reitille tapahtuu metsäisten maisemien läpi Marjamäen laelle. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

Ylipään kartta

 

 

Orisberg

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Åbergintie 64.

Pituus: 11km ympyräreitti

Vaikeus: Haastava

Kulkuaika: 2,5h-3h

Orisbergin alueella on kirjava historia, jota ovat värittäneet monet Suomen historian merkkihenkilöt Sakari Topeliuksesta Jean Sibeliukseen. Orisbergin kirkon miljöö on viehättävä ja reitin lähtöpisteenä toimii kellotapuli, jossa tarinan mukaan Sibelius ja Aino Järnfelt kihlautuivat. Reitti kulkee Kotilammin ympäri vaihtelevassa maastossa poluilla, pitkoksilla ja metsäteillä. Lyhyempää retkeä suunnitteleva voi kulkea patikkareittiä pitkin Kotilammin kodalle ja palata samoja jälkiä takaisin kirkolle. Pidemmän reitin kiertäjä jatkaa kodalta Ylistaron puolta kiertäen Kotilammin kokonaisuudessaan. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

Orisberg kartta

 

 

Tuomaanmäki

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Ventäläntie 670, pysäköinti vain parkkialueella, älä sulje reitin alkua autollasi.

Pituus: 4km ympyräreitti

Vaikeus: Keskivaikea

Kulkuaika: n. 1h

Tuomaanmäen alueella on luonnonsuojelualue, josta löytyy pronssikautinen hautaröykkiö. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä on viety pois. Yhdestä on ilmeisesti viety kaikki kivet ja jäljellä on vain kehämäinen reunakiveys, jota on paikallisesti kutsuttu käräjäkiviksi tai tuomariympyräksi. Tästä juontaa juurensa paikan aiempi nimitys Tuomarmäki. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökohde, jossa on myös runsaasti luontoarvoja. Reitin varrella patikoijan on mahdollista tutustua muinaisiin hauttaröykkiöihin, hiidenkirnuun (joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa hiidenkirnu) ja monipuoliseen luontoon, sekä pitää taukoa laavulla. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

Tuomaanmäki kartta

 

 

Lapinmäki

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Parkkialue sijaitsee Pohjantien päässä.

Pituus: 1,4km ympyräreitti (kokonaispituus 2,3km jos käy edestakaisen polun Isohaankalliolla)

Vaikeus: Helppo

Kulkuaika: 30min-45min

Lapinmäelle ei tarvitse lähteä kauas. Aivan Isokyrön keskustan kupeessa olevalle patikkareitille voi lähteä vaikkapa pikaisesti pistäytymään, mutta läheisen sijainnin ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä reitin varrella on tarjolla aitoja luontokokemuksia helposti kuljettavan reitin varrella. Reitin lähtöpaikka sijoittuu aivan leikkikentän viereen, eli reitti on mainio kohde myös lapsiperheille.

Lapinmäki kartta

 

 

Peippoonen

GPX tiedosto tästä

Lähtöpiste: Parkkialue sijaitsee Peippoosen frisbeegolfradan vieressä, Peippoostentien varressa heti leikkipuiston jälkeen vasemmalla. Huom! Alueella kesäkaudella paljon punkkeja, varaudu siihen vaatetuksen osalta ja huomioi myös lemmikit!

Pituus: Useampi ympyräreitti 1km-3km

Vaikeus: Helppo

Kulkuaika: 3km reitti n. 45min

Parkkipaikan vieressä on purupäällysteinen Kylkkälän kuntorata, joka on talvisin ladutettu. Laduilla ei saa kävellä. Kuntopolun yhteydessä on myös frisbeegolf-rata, joten lentävien kiekkojen osalta kannattaa noudattaa varovaisuutta. Luontopolkujen alkupiste on Peippoostentien vastakkaisella puolella. Ensimmäiset 200m kuljetaan Peippoostentien kävelytietä ylös rinnettä polun alkuun, reitin paluupiste on lähellä parkkipaikkaa. Luontopolku on tarkoitettu kierrettäväksi myötäpäivään. Peippoosten reitit mahdollistavat todellisen luontokokemuksen aivan asutuksen läheisyydessä. Reitistö on vaihtelevaa, joten retkeilijällä on varaa mistä valita. Luontoreitin varrelta löytyy tulisija ja kuntoradan vieressä on kota.

Peippoonen kartta