Käyttösäännöt ja maksut

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Vapaa-aika » Kirjasto » Käyttösäännöt ja maksut

Käyttösäännöt ja maksut

 

 

Eepos-kirjastojen yhteiset käyttösäännöt löytyvät täältä (päivitetty 1.1.2023).

Omatoimikirjaston käyttösäännöt löytyvät täältä.

 

Kirjastokortti

 

Kirjastokortin saa ilmoittamalla henkilötietonsa kirjastoon. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lainaaja on vastuussa sillä lainatusta aineistosta.
Ensimmäinen kortti on maksuton. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan takaus. Jos kortti katoaa, siitä on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneen tai rikkoutuneen kortin uusiminen maksaa 3 €. Samalla kortilla voi lainata kaikista Eepos-kirjastoista.

 

Muista ilmoittaa osoitteen- ja nimenmuutokset kirjastoon!

 

Verkkokirjasto

 

Verkkokirjastossa osoitteessa eepos.finna.fi voi etsiä materiaalia kaikkien Eepos-kirjastojen kokoelmista. Samalla näkee ajantasaiset saatavuustiedot kunkin kirjaston osalta. Kirjautumalla sisään kirjastokortin numerolla ja kirjastosta saatavalla salasanalla pystyy tekemään varauksia, uusimaan lainoja ja muuttamaan omia asiakastietoja.

 

Laina-ajat

 

Laina-aika on pääsääntöisesti neljä viikkoa, poikkeuksena dvd-ja blu-ray-levyjen sekä konsolipelien kaksi viikkoa. Jos teoksesta on useita varauksia, sen laina-ajaksi tulee kaksi viikkoa.

Kirjaston ollessa suljettu, aineiston voi palauttaa palautusluukkuun. Palautuspäiväksi tulee tällöin seuraava aukiolopäivä. Palautusluukkuun ei saa palauttaa äänikirjoja, cd- eikä dvd-levyjä, konsolipelejä, lautapelejä, liikuntavälineitä tai muita lainattavia esineitä. Asiakas on vastuussa luukusta palautetun aineiston rikkoutuessa. Eepos-kirjastojen lainat voi palauttaa mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Lainattavat liikuntavälineet on palautettava aina siihen kirjastoon, mistä ne on lainattu.

 

Varaus

 

Lainassa olevasta aineistosta voi tehdä maksuttoman varauksen joko kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai verkkokirjastossa.

 

Lainan uusiminen

 

Lainan voi uusia, ellei siitä ole varausta. Uusimisen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai verkkokirjaston kautta.

 

Kaukopalvelu

 

Aineistoa, jota ei ole omassa kirjastossa, voidaan tilata Eepos-kirjastoista seutulainaksi tai muista kirjastoista kaukolainaksi. Seutu- ja kaukolainat ovat maksullisia (ks. maksut ja korvaukset). Eepos-kirjastojen välillä kuljetukset kuljettavat aineistoa 1-2 krt viikossa, muista kirjastoista aineisto toimitetaan postin välityksellä.

 

Internet-koneet asiakkaille

 

Kirjastossa on kahdeksan internet -konetta asiakaskäytössä. Ajan voi varata etukäteen tunniksi kerrallaan. Konetta voi käyttää korkeintaan kaksi henkilöä yhtä aikaa.

 

Tutkijanhuone ja kotiseutukokoelma

 

Kirjastossa on tutkijanhuone, jota voi varata tutkimuskäyttöön. Tutkijanhuonessa on mikrofilmin ja mikrokortin lukulaitteet, videokasettien digitointilaite sekä tietokone internetyhteyksineen ja oheislaitteineen. Tutkijanhuoneessa sijaitsee myös kotiseutukokoelma, johon on kerätty aineistoa Isostakyröstä ja lähialueilta. Tutkijanhuone ei käytössä omatoimiaikana.

 

MAKSUT JA KORVAUKSET

 

Isonkyrön kunnankirjastolla maksuvälineenä käy vain käteinen.

 

Eepos-kirjastojen maksut voi hoitaa verkossa

 

Eepos-kirjastot eli Etelä-Pohjanmaan kaikki yleiset kirjastot sekä Laihia, Isokyrö, Kaskinen, Perho ja Veteli ovat ottaneet verkkomaksamisen käyttöön Eepos-verkkokirjastossa. Jatkossa asiakas voi verkkopankkitunnuksiaan käyttämällä (myös MobilePay) maksaa velkasaldoltaan kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset.

 

Sen sijaan arvonlisäveroa sisältäviä maksuja (esim. kopiot, juomat) ei verkossa voi teknisistä syistä maksaa. Myöskään tuhoutunutta aineistoa ei voi korvata verkkomaksulla.

 

Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 euroa. Ylärajaa ei ole.


Huomioitavaa on, että asiakastiedoissa on oltava sähköpostiosoite, jotta verkkomaksaminen on mahdollista (kuitti maksusta lähetetään sähköpostiin).

 

Eepos-verkkokirjastoon kirjaudutaan omalla kirjastokortin tunnuksella sekä salasanalla, jonka saa kirjastosta jos sitä ei vielä ole.

 

Myöhästymismaksu myöhässä olevasta aineistosta 0,20 €/laina/vrk koskee aikuisten aineistoa. Maksu alkaa kertyä kahden päivän jälkeen eräpäivästä lukien.

 

Seutulaina Eepos-kirjastosta                                 2 € /laina

 

Kaukolaina muista kirjastoista                              7 €/laina

 

Kirjastokortti (1. ilmaisen jälkeen)                         3 €

 

Noutamatta jäänyt varaus                                     1 €

 

Valokopio       musta-valk. A4 0,40 €/kpl; A3 0,80€/kpl

 

värillinen  A4 0,80 €/kpl; A3 1,60 €/kpl

 

Tulosteet       0,40 €/kpl mustavalk.; 0,80€/kpl värillinen

 

Asiakas on velvollinen korvaamaan kadonneen tai vahingoittuneen aineiston joko vastaavalla aineistolla tai maksamalla kirjaston määräämän hinnan. Kirjasto ei ole vastuussa, jos asiakkaan laite rikkoutuu kirjaston CD:n, kasetin, CD-romin, DVD:n, videokasetin tai konsolipelin ollessa laitteessa. Videotallenteita tai DVD-levyjä ei voi kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi korvata vastaavalla tallenteella.

 

Näiden korvaus peritään seuraavasti:

 

Hankintahinta 50 € tai yli                               korvaus 20 €

 

Hankintahinta alle 50 €                                  korvaus 10 €