Luontoreitit

Vapaa-aika ja matkailu » Liikunta » Luontoreitit

Luontoreitit

Teemareitistö

Teemareitit

Isossakyrössä on toteutettu vuosien 2020-2021 aikana Teemareitistö-hanke, jossa on kehitetty patikointi-, pyöräily- ja melontareitistöjä. Hanketta on toteutettu Leader-rahoituksella.

 

Patikointireittejä löytyy ympäri kuntaa 9 kappaletta, joissa patikoitavaa on yhteensä reilu 35 km. Reitit ovat merkitty maastoon yhtenäisellä oranssilla maalimerkinnällä, sekä reittiviitoilla. 

 

Pyöräilyreitistöjen keskuspisteenä toimii Napuen muistomerkin parkkipaikka, josta lähtee neljä erilaista lenkkiä, joiden yhteispituus on reilu 100 km. Pyöräreitit kulkevat eritasoisia teitä ja polkuja pitkin, eivätkä ne sisällä teknisesti kovin vaativia osuuksia.

 

Melontareitistön osalta on huomioitu Kyrönjoen varrelta rantautumispaikkoja, joihin rantautuminen onnistuu helposti. Isonkyrön alueella Kyrönjoki on melottavissa kokonaisuudessaan sopivalla vedenkorkeudella.

 

Reittikartat löytyvät omista osioistaan. Reitistön yhteyteen on tehty Tarinapolku-mobiilipeli, jossa tutustutaan paikalliseen kulttuurihistoriaan paikkojen, tapahtumien ja henkilöiden kautta. Pelaajalle halutaan tarjota mahdollisuus kokea perimätietonakin siirtyneitä asioita pelin kautta. Katso tarkemmat tiedot pelistä alta.

 

Koirien ulkoiluttaminen luontoreiteillä ja kuntopoluilla on sallittua kytkettynä, paitsi talviaikana kunnostetulle ladulle koiraa ei saa päästää edes kytkettynä. (Järjestyslaki 14 §; Koirakuri). Koska reiteillä on kaikenikäisiä käyttäjiä, toivomme, että koirien omistajat keräävät ulosteet pois reitin varrelta.

 

TARINAPOLKU-MOBIILIPELI

 

Tarina polki logo

Isonkyrön kunta julkaisi heinäkuun alussa liikunnallisen sovelluksen, joka houkuttelee ihmisiä liikkumaan paikallisten tarinoiden avulla. Pelillisen sovelluksen tarinoiden taustalta löytyy oikeita  paikallisia tapahtumia.

 

Tarinapolku reitit

 

Idea pelistä syntyi ulkoilureitistöjen kehittämisen yhteydessä, kun hyvinvointijohtaja Antti Iivari mietti miten reitistöille voisi houkutella lisää käyttäjiä. Isokyröläiset maisemat kätkevät uumeniin lukemattoman määrän tarinoita ja kulttuurihistoriaa, joissa riittää kerrottavaa niin paikkakuntalaisille kuin vieraileville kävijöille. Iivari otti yhteyttä Platonic Partnershipin toimitusjohtajaan nähtyään jutun heidän toteuttamastaan pelistä Vaasan vanhoihin paikkoihin liittyen ja tiedusteli, onnistuisiko perimätiedon siirtäminen pelin avulla ja lopputulos on nyt kaikkien ladattavissa.

 

Isonkyrön Tarinapolku julkaistiin heinäkuussa 2021 ja se on ladattavissa Android-käyttöjärjestelmille. iOS -versio pelistä julkaistaan myöhemmin. Samalla peli saa englanninkielisen käännöksen.

 

Tarinapolku esimerkki Ylipään reitistä

 

Tarinapolku-mobiilipeli on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.platonicpartnership.tarinapolku

 

Tarinapolun yhteistyökumppanit

 

 

 


KYRÖÖN POIKKIPOLOKAASU

  • Reitti Isonkyrön poikki Kyrönjoen rantateillä
  • Kyrönjoen pohjoispuoli: Heikkolan silta – 4,0 km – Akkaansilta – 2,4 km – Perttilän silta – 2,4 km – Keskustan silta – 3,1 km – Tuuralan Kyläkaffila – 2,8 km – Ritaalan silta – 4,0 km – Hiiripellon silta – Kyrönjoen eteläpuoli: 4,2 km – Ritaalan silta – 6,0 km – Keskustan silta – 2,4 km – Perttilän silta – 2,6 km – Akkaansilta – 4,1 km – Heikkolan silta
  • Koko reitti edestakaisin 38 km

 SUUNNISTUSKARTAT

 

Ylipää
Vuoressalo
Vakkilanvuori
Sarvikangas
Oskarinkallio
Komiatkalliot
Kuivilanvuori
Aittomäki
Myllymäki
Juhla-ahde
Tervajoen pururata