Patikkareitistö

Vapaa-aika ja matkailu » Liikunta » Luontoreitit » Patikkareitistö

Patikkareitistö

Lymmyynen

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Lymmyysen luontopolku on otollinen reitti lapsiperheille. Sopivan lyhyen 800 m reitin varrella on tietotaulujen muodossa tarjolla tietämystä alueen luonnon eri osa-alueista. Retki on mukava päättää katetussa kodassa tai hirsilaavussa evästellessä. Reitti sijoittuu aivan Palhojaistentien viereen eli kaikki taukorakenteet ja itse reitti ovat helposti saavutettavissa.

 

 

Fatisaari

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan sijainti: Tulisalontie 526 kohdaalta oikealle kääntyy Marjoniementie (ei löydy mapsista), jossa hetken päästä kyltti oikealle parkkipaikalle (metsästysmaja).

Fatisaaren patikkareitillä silmien eteen avautuu laajat suomaisemat, joiden ihasteleminen onnistuu kuivin kengin. Sen mahdollistaa yli kilometrin mittaiset pitkospuut, joiden varrella patikoija voi hengittää suon tuoksua ja levähtää Fatisaaren jylhän kallion päällä sijaitsevalla laavulla. Kauniit maisemat pääsee näkemään vielä toiseen otteeseen palaamalla samoja jälkiä takaisin lähtöpaikalle. Parkkipaikka on Tuuralan metsästysmajan pihassa, joten älä pysäköi autoasi metsäautotielle muiden esteeksi.

Reitin pituus edestakaisin n. 7 km.

 

 

Ruusupuro-Röökki

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan osoite Ruusupurontie 769.

Röökin reitillä yhdistyvät monet eri elementit. Reitin lähtöpaikalla on hyvin rakentein varustettu Ruusupuron uimaranta, josta reitti kulkeutuu jylhän metsän kautta kallioiden päälle. Alueen monipuoliset luontoelementit tuovat reitin kulkuun vaihtelua maiseman sekä haastavuuden näkökulmasta. Röökin laavun läheisyyteen on poluvarteen asennettu linnunpönttöjä, joten reitin keskivaiheilla voi siis istahtaa tulipaikalle ja tarkkailla lintujen elämää lähietäisyydeltä. Reitin kokonaispituus on 5 km.

 

 

Vuoressalo

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan sijainti: Kuivilantietä pitkin niin pitkälle, kunnes tulee p-merkki oikealle.

Vuoressalossa patikoija voi kohota peltojen keskellä jylhien jäkälästä valkoisten kallioiden laelle. Kalliot kätkevät katveisiinsa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Vuoressalossa on monia merkillisiä kivimuodostumia, joiden ihmisperäisyyttä on arvuuteltu vuosien varrella. Nykyisessä peruskartassa alueelle on merkitty esimerkiksi ”pakouuni” nimellä paikka, joka tarinan mukaan on matala muurattu muuri, jonka nuijamiehet ovat rakentaneet suojaksi. Paikalla on luonnollinen
halkeama kalliossa, joka muodostaa noin 2 metriä korkean holvin. Alueeseen liittyy paljon taikauskoa, eikä kyseisiä paikkoja ole uskallettu paikallisten toimesta tarkemmin tutkia. Reitti tarjoaa kaksi eri vaihtoehtoa, joista kumpikin on reilun 2 km mittainen. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista sijoittuu Vuoressaloon. Pysäköintipaikka on Kuivilantien vieressä erikseen merkityssä paikassa, älä pysäköi tielle.

 

 

Ylipää

Parkkialuekarttaan tästä (Ylipään NS)

Parkkialuekarttaan tästä (Kalliojärvi)

GPX tiedosto tästä

Ylipään (Rapakkojenkallion) monipuoliset reitit tarjoavat jokaiselle jotakin. Alueelta löytyy monipuoliset kuntoreitit eri mitoissa (1-5 km) sekä useampi laavu. Reitin keskivaiheilla Marjamäen näkötornin kupeessa on mahdollista huilata vaikka isommalla porukalla, koska laavuja on siellä kaksin kappalein. Reitistö on otollisella paikalla ja helposti saavutettavissa. Reitistölle on mahdollista lähteä kahdesta eri paikasta Valtaalantien puoleisen lähtöpaikan Ylipään Nuorisoseuran pysytellessä pääasiallisena lähtöpaikkana. Toisena lähtöpaikkana toimii Lukkuhaan leirintäalueen sekä Kalliojärven viihdekeskuksen kupeessa oleva pysäköintipaikka. Älä pysäköi Pihattotielle. Tällöin lähestyminen reitille tapahtuu metsäisten maisemien läpi Marjamäen laelle. Leirintäalueen läheisyys tekee reitistöstä otollisen kohteen
alueen matkailijoille. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

 

 

Orisberg

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan osoite Åbergintie 64.

Orisbergin alueella on kirjava historia jota ovat värittäneet monet Suomen historian merkkihenkilöt Sakari Topeliuksesta Jean Sibeliukseen. Alueen värikäs historia kiteytyy alueen rakenteisiin, kuten kellotapuliin, jossa tarinan mukaan Sibelius ja Aino Järnefelt kihlautuivat. Orisbergin kirkon miljöö on viehättävä ja toimii oivana lähtöpaikkana Kotilammin ympäri kulkevalle patikkareitille.
Lyhyempää retkeä suunnitteleva (n. 6 km) voi poiketa patikkareittiä pitkin Kotilammin kodalle ja palata samoja jälkiä takaisin kirkolle. Pidemmän reitin kiertäjä jatkaa kodalta Ylistaron puolta kiertäen Kotilammin kokonaisuudessaan. Matkaa koko järven ympärikierrokselle tulee 11 km. Reitillä tulee tutuksi alueen historialliset kohteet ja luonto. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

 

 

Tuomaanmäki

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan sijainti: Ventäläntie 670 (suuntaa antava), jossa iso kyltti oikealle.

Tuomaanmäen alueella on luonnonsuojelualue, josta löytyy pronssikautinen hautaröykkiö. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä on viety pois. Yhdestä on ilmeisesti viety kaikki kivet ja jäljellä on vain kehämäinen reunakiveys, jota on paikallisesti kutsuttu käräjäkiviksi tai tuomariympyräksi. Tästä juontaa juurensa paikan aiempi nimitys Tuomarmäki. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökohde, jossa on myös runsaasti luontoarvoja. Reitin varrella patikoijan on mahdollista tutustua muinaisiin hauttaröykkiöihin, hiidenkirnuun (joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa hiidenkirnu) ja monipuoliseen luontoon, sekä pitää taukoa laavulla. Reitin kokonaispituus on 4 km. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

 

 

Lapinmäki

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan sijainti: Pohjantien päässä.

Lapinmäelle ei tarvitse lähteä kauas. Aivan Isokyrön keskustan kupeessa olevalle patikkareitille voi lähteä vaikkapa pikaisesti pistäytymään, mutta läheisen sijainnin ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä reitin varrella on tarjolla aitoja luontokokemuksia. Reitin lähtöpaikka sijoittuu aivan leikkikentän viereen, eli reitti on mainio kohde myös lapsiperheille. Lenkin pituus on 1,4km ja mikäli käy tekemässä piston myös Isohaankalliolla, niin kokonaispituudeksi tulee 2,3km.

 

 

Peippoonen

Parkkialuekarttaan tästä

GPX tiedosto tästä

Parkkipaikan sijainti: Peippoosentietä pitkin leikkipuiston jälkeen kohta vasemalle Kylkkälän kuntorata.

Peippoosten reitit mahdollistavat todellisen luontokokemuksen aivan asutuksen läheisyydessä. Reitistö on vaihtelevaa, joten retkeilijällä on varaa mistä valita.
Alueella voi kiertää purupäällysteistä kuntorataa, tai poiketa kuntoradalta polulle, joka vie retkeilijän metsän keskelle. Reittien pituudet vaihtelevat reilusta kilometristä reiluun kolmeen kilometriin.