Ajankohtaista

Ajankohtaista

Mediatiedote 12.4.2022 Perustuvapalvelut uuden edessä


12.04.2022

PERUSTURVAPALVELUT UUDEN EDESSÄ

 

Isonkyrön sosiaalipalveluissa on kahden vuoden ajan työskennelty erittäin haastavissa olosuhteissa. Ulkoapäin tulevat tekijät kuten korona, lakko, sijaisten/työntekijöiden saatavuuden vaikeutuminen, vaateet uusien ohjelmien käyttöönotosta ja hyvinvointialueen suunnittelu, ovat vaikuttaneet monella tavalla tehtävään työhön. Jokainen työntekijä on tehnyt parhaansa, jotta palvelut isokyröläisille ovat toimineet. Sosiaalipalveluissa palvelut kohdistuvat henkilöön, mikä aiheuttaa aina tunteita. Paljon tulee kiitosta, mutta myös kritiikkiä.

 

Työntekijöiden vaihtuvuus on tätä päivää. Sote-alalla on työntekijöiden markkinat. Uuden työntekijän perehdytys tuo aina notkahduksen työnkulkuun. Perehdytys on tärkeää, mutta se vaatii aikaa. Hatunnosto nuorille, jotka ovat tulleet porukkaan mukaan. Ei ole helppoa vastaanottaa vastuullisia tehtäviä nopealla aikataululla. Hatunnosto myös konkareille, jotka pystyvät venymään ja antamaan aikaa uusille työntekijöille tässä voimia kysyvässä työympäristössä.

 

Sosiaalipalveluissa kohdataan isokyröläisiä erilaisissa elämäntilanteissa, joissa pidempi- tai lyhyempiaikainen tuki on tarpeen. Merkittävä yhteistyökumppani sosiaalipalveluille olette kaikki Te isokyröläiset. On tärkeää havaita, mitä ympärillä tapahtuu; kuka ei pärjää yksin ja kuka tarvitsee tukijaa. On ilo huomata se, että hädässä olevia halutaan auttaa, kuten nyt Ukrainassa. Aina ei kuitenkaan tarvitse katsoa kauas, myös lähellä Sinua voi olla joku, joka tarvitsee apua. Sosiaalitoimi ei etsi avuntarvitsijoita, vaan hakemus tai ilmoitus on se väylä, jota kautta pääsee palvelun piiriin.

 

Ikäihmisten palveluissa kotipalvelu, palvelukeskus ja Seinäjoen terveyspalvelut toimivat saumattomasti yhteen. Yhteistyön toimivuus on varmasti yksi osatekijä sille, että jonoja ei ole syntynyt. Lapsiperheiden palveluissa ilmoitusten määrät ovat 120-160 ilmoitusta/vuosi. On paljon lapsia, jotka tarvitsevat apua tai joiden perheissä tarvitaan apua. Lapsiperheiden tilanteeseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Hyvinvoivat lapset ovat parasta, mitä voi olla. Lapsiin vaikuttaa suoraan esimerkiksi se, miten omat vanhemmat jaksavat. Aikuissosiaalityössä kohdataan aikuisia, joilla voi olla esimerkiksi taloudellisia huolia tai sairauteen, mielialaan ja päihteisiin liittyviä vaikeuksia. Toiselle ihmiselle puhuminen, asioiden yhdessä pohtiminen ja ratkaisujen etsiminen usein jo helpottaa tilannetta. 

 

1.1.2023 olemme uuden edessä. Sosiaalipalvelut siirtyvät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestettäväksi. Työntekijät ovat voineet osallistua uuden organisaation valmisteluun. Uusi tilanne aiheuttaa monenlaisia ajatuksia. Syksyn mittaan alkaa varmasti paremmin hahmottumaan se, että mitä on tulossa. Odotuksia uutta kohtaan on paljon ja muutos vaatii aina myös sopeutumista. Sosiaalipalveluja tarvitsevat lähes kaikki isokyröläiset jossain elämänsä vaiheessa. Hyvinvointialue toimii varmasti selkärankana sille, että palvelut toimivat jatkossakin. Koronan ja muiden ulkoa päin tulevien haasteiden myötä tulee välillä tunne, että toivottavasti 31.12.22 voidaan todeta Juha Tapion laulun sanoin: ”Me selvittiin, vaikka vuodet saivat horjumaan”.

 

Lisätietoja antaa:

Merja Latvala, merja.latvala@isokyro.fi, 050 466 8486


Takaisin uutisiin