Ajankohtaista

Ajankohtaista

Mediatiedote 13.5.2025 sivistyspalvelut


13.05.2025

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUEN UUDISTUS JA MUU LISÄTUKI

 

Perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuki uudistuu koko maassa 1.8.2025 alkaen. Kolmiportainen tuki lakkaa olemasta ja entiset termit yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki saa unohtaa. Myös oppiaineen yksilöllistämisestä puhumisen saa unohtaa. Jatkossa oppilas saa ryhmäkohtaista tai oppilaskohtaista tukea. Nimensä mukaisesti ryhmäkohtainen tuki tarkoittaa tuen antamista perusryhmään. Jos se ei jonkin oppilaan kohdalla riitä, niin lain velvoittamien eri vaiheiden kautta oppilas siirretään oppilaskohtaiseen tukeen. Oppiaineen yksilöllistämisen sijasta jatkossa puhutaan oppiaineen rajoitetusta oppimäärästä ja siirto tähän on mahdollista vain, jos oppilas ei kaikista tukitoimista huolimatta saa hyväksyttyä arvosanaa eli numeroa viisi. Oppiainetta rajoitetun oppimäärän mukaan opiskeleva voi saada ko. aineesta enintään numeron *5. Sivistysjohtaja Susanna Pietikäisen mielestä tällaisia tilanteita, että oppilaan oppimäärää rajoitetaan, tulee olemaan jatkossa hyvin harvassa, sillä lain mukaan sen tulee olla viimesijainen toimi. ”Uskon, että oppilas saavuttaa perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet arvosanalle viisi, kunhan hän saa vahvaa tukea”, Pietikäinen toteaa.

 

Ensi lukuvuosi 2025-2026 on uudistuksessa siirtymävuosi, jonka aikana kehitetään uusia toimintatapoja ja kaikki olemassa olevat erityisen tuen päätökset tarkistetaan ja saatetaan uuteen muotoon.

 

Tuen toteutus Isossakyrössä                       

 

Isossakyrössä ryhmäkohtaisen tuen tuntimäärät on laskettu ja jaettu hyvässä yhteisymmärryksessä koulunjohtajien, yläkoulun rehtorin ja erityisopettajien kanssa. Sivistysjohtaja Susanna Pietikäinen kiittääkin erityisopetuksen vastaavaa opettajaa Teija Niemelää Isonkyrön hyvästä tilanteesta tuen uudistuksen tullessa. Koulunjohtajien, rehtorin ja opettajien koulutukset on aloitettu ja lukujärjestyksiä suunniteltu uudistuksen pohjalta. Arjessa uudistus tulee näkymään oppilaille oppituntien jakamisena ja kahtena luokanopettajana tai aineenopettajana eri tunneilla. Uudistuksen tarkoituksena on antaa oppilaille tukea omaan ryhmään mahdollisimman pitkälti ja tuen antajina ovat erityisopettajien lisäksi entistä vahvemmin luokanopettajat ja aineenopettajat. Tällä hetkellä erityistä tukea saavilla tuki jatkuu.

 

Isossakyrössä tilanne on hyvä, sillä viime viikolla sivistyslautakunnassa hyväksytty tuntikehys mahdollistaa entistä pienemmät ryhmäkoot myös yläkoululle ja panostus perusopetuksen erityisopetukseen jatkuu. ”Meillä on kouluilla erittäin hyvä tilanne, sillä kevään rekrytoinneissa olemme saaneet ensi lukuvuodelle päteviä tai erittäin kokeneita erityisopettajia”, Pietikäinen iloitsee. Perusopetuksen luokkakoot tulevat olemaan Keskustan koululla ja yläkoululla ihanteelliset eli 20 oppilasta/luokka. Valtaalan ja Kylkkälän kouluilla ryhmäkoot ovat alle 21, yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta. Tätä ryhmää pyritään jakamaan mahdollisimman paljon.

 

Lisäaikuisia, tuke- ja kouluvalmentajat 

 

Lisäksi Isossakyrössä on kehitelty uusia toimintamalleja lasten ja nuorten tueksi. Ensi syksynä alakouluilla ja varhaiskasvatuksessa aloittaa uutena tuke -valmentaja (tunne ja keskittyminen). Ajatus tällaisesta valmentajasta nousi alakoulujen tarpeesta. Valmentaja tulee toimimaan yhteistyössä niin oppilaiden, huoltajien kuin henkilökunnankin kanssa. Erilaisia toimintoja on suunniteltu, esim. vertaistukiryhmää vanhemmuuteen. Syyslukukaudelle 2025 on tehtävään palkattu Minna Joensuu, jolla on vankka ammattitaito erilaisista oppilaista ja vahva tuntemus Isonkyrön kouluista.

 

Yläkoululla, lukiolla ja alakoulujen yläluokilla jatkaa kouluvalmentaja/-nuorisotyöntekijä, jonka tehtävänkuvaan kuuluu toimia oppilaita tukevana lisäaikuisena ja järjestää erilaista yhteisöllistä toimintaa.

 

Koulujen henkilöstöt iloitsevat panostuksesta lapsiin ja nuoriin, sillä niin ryhmäkoot kuin lisäaikuiset koetaan vahvoina hyvinvoinnin edistäjinä ja lapsiystävällisinä toimina.

 

Lisätietoja antaa:

 

Susanna Pietikäinen

sivistysjohtaja

p. 0500 560363


Takaisin uutisiin