Ajankohtaista

Ajankohtaista

Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö rakentavat yhdessä uutta työkkäriä


23.09.2024

Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö rakentavat yhdessä uutta työkkäriä

 

1.1.2025 julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille.  Nykyiset TE-toimistot lakkautetaan vuoden lopussa. Tammikuusta alkaen sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työllisyyspalvelut ovat osa kuntien peruspalveluja, kuten nykyisin esimerkiksi varhaiskasvatus. Historiallisen uudistuksen myötä Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta. Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö muodostavat yhdessä työllisyysalueen, jossa Seinäjoki toimii vastuukuntana. Työllisyysalueen nimi on TyöLakeus.

 

Tammikuusta alkaen asukkaat voivat kääntyä suoraan oman kuntansa puoleen jäätyään työttömäksi. Nykyisten asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään. Työmarkkinatori toimii jatkossakin sekä henkilö- että yritysasiakkaiden sähköisenä asiointipaikkana.

 

Osassa kuntia työllisyydenhoitoa on harjoiteltu niin kutsutussa kuntakokeilussa. Seinäjoki ja Ilmajoki ovat olleet mukana kokeilussa, joka on valmistanut kuntia tulevaan.

 

”Seinäjoella ja Ilmajoella työllisyydenhoitoa on harjoiteltu jo kolmen vuoden ajan kuntakokeilussa. Työnhakijoista nelisen tuhatta on jo meillä ja vuodenvaihteessa saadaan arviolta kaksi tuhatta lisää sekä täysin uutena työnantaja-asiakkaat. Tämä on siis meille jo pääosin tuttua kauraa”, kertoo työllisyysjohtaja Ilkka Rintala.

 

”Uudistus on kuitenkin mittava. Meille siirtyy uusina tehtävinä mm. yritysasiakkaiden palvelu ja sen lisäksi TE-toimistosta, KEHA-keskukselta ja ELY-keskukselta yhteensä 54 työntekijää. On suuri etu, että meidän ei tarvitse lähteä rakentamaan kaikkea täysin nollasta. Kuntakokeilun osaava ja innovatiivinen porukka odottaa jo, että päästään rakentamaan uutta työyhteisöä ja hyödyntämään myös siirtyvien henkilöiden rautaista ammattitaitoa”, jatkaa Rintala.

 

2025 Isokyrö mukaan ja lähipalvelut kuntoon

Seinäjoki ja Ilmajoki ovat harjoitelleet työllisyydenhoitoa jo kolmen vuoden ajan, mutta Isokyrö hyppää uutena mukaan porukkaan. Lähipalvelut on koettu tärkeäksi sekä Seinäjoella että Ilmajoella ja ne on tarkoitus rakentaa myös Isoonkyröön.

 

”Tällä hetkellä isokyröläiset joutuvat asioimaan etänä tai Seinäjoella, mutta ensi vuonna saamme kaivatut palvelut tänne omaan kuntaan. Tästä olen erityisen iloinen ”, toteaa Isonkyrön kunnanjohtaja Tero Kankaanpää.

 

Tavoitteena paikallisen elinvoiman kasvu

Valtakunnallisen uudistuksen tärkein tavoite on paikallisen elinvoiman tukeminen. Yritysmyönteisyydestään tunnetulla Etelä-Pohjanmaalla tämä tarkoittaa laajaa yhteistyötä mm. elinvoimayhtiöiden ja yrittäjäyhdistysten kanssa niin palveluja suunniteltaessa kuin jatkossa toiminnan kehittämisessä.

 

”Vaikka jatkossa tarjoamme yrittäjille tietyt lakisääteiset palvelut, niin niitäkään ei ole tarkoitus vain siirtää sellaisenaan valtiolta kunnille vaan toimintatapoja kehitetään ja paikallisia verkostoja hyödynnetään entistä aktiivisemmin. Elinvoima voi kasvaa vain siten, että tunnemme ja kohtaamme toisemme. Pysymme kartalla siitä mitä tarvitaan ja mihin suuntaan ollaan menossa. Tämä pätee niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin kohdalla. Kolme kuntaa on kompakti kokonaisuus, joka mahdollistaa paljon”, toteaa Rintala.

 

”Teemme yhteistyötä ja tapaamme säännöllisesti myös muiden työllisyysalueiden kesken, sillä työ ja yrittäjyys eivät tunne työllisyysalueiden rajoja. Me emme ole luomassa verkostoja pelkkiin Excel-taulukoihin, vaan rakennamme parhaillaan myös valtakunnallista työllisyyspalvelujen ekosysteemiä yhdessä Vastuu Groupin kanssa. Luotettava työntekijä -palvelu auttaa työnhakijoita, työnantajia sekä koulutuksen- ja palveluntarjoajia löytämään toisensa”, kertoo Rintala.

 

 

Lisätietoja:

Ilkka Rintala, työllisyysjohtaja , Työllisyyden kuntakokeilu, Seinäjoki

 +358 50 518 87 56

ilkka.rintala@seinajoki.fi

 

Tero Kankaanpää, kunnanjohtaja, Isokyrö

+358 44 297 02 56

tero.kankaanpaa@isokyro.fi

 

Tilaa uutiskirje: https://uutiskirje.seinajoki.fi/


Takaisin uutisiin