Kyselyt

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Hyvinvointi » Kyselyt

Isonkyrön kunnan turvallisuuskysely 2025

 

Isonkyrön kunta valmistelee turvallisuussuunnitelman laatimista. Turvallisuussuunnittelulla torjutaan onnettomuuksia ja tapaturmia, rikoksia ja häiriöitä. Tämän kyselyn tarkoitus on antaa kuntalaisille mahdollisuus tuoda esiin niitä asioita, jotka vaikuttavat heidän turvallisuuden tunteeseen tai jotka heidän mielestään aiheuttavat turvallisuusuhkia.

 

Lomakkeen voi täyttää nimettömänä. Mikäli haluat osallistua Fiini-tuotepakettien arvontaan, jätä loppuun yhteystietosi. Arvonta suoritetaan kaikkien vastanneiden kesken vastausajan päätyttyä.

 

Vastausaika 17.3.-13.4.2025

 

Kysely löytyy sähköisenä alla olevasta linkistä tai sen voi käydä täyttämässä kunnantalon infossa tai kirjastolla!

 

Linkki

 

 

Isonkyrön kunnankirjaston asiakaskysely

 

Kerro mielipiteesi ja kehittämisehdotuksesi kirjaston palveluun, kokoelmiin ja tiloihin liittyen! Kyselyyn voit vastata 13.4.2025 saakka. Kyselyyn voi vastata myös paperilomakkeella kirjastossa.

 

Linkki

 

 

Isokyröläinen talkooperinne eli kökkä


Talkoot on Suomessa vuosisatojen perinteet omaava vapaaehtoisen työn muoto ja tärkeä osa suomalaista kansanperinnettä. Talkootyö on ilman korvausta tehtävää työtä ja tapa auttaa yhteisöä tai yksityishenkilöitä.

Talkoot ovat merkittävä yhteisöllisyyden luoja ja ylläpitäjä. Vaikeina aikoina talkoilla on ylläpidetty yhteiskuntaa ja luotu uskoa paremmasta huomisesta. Samalla talkoilla on opetettu mallia lapsille sekä nuorille oikeanlaisesta työmoraalista ja muiden auttamisesta. Talkoita järjestävät eri yhdistykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt.

 

Talkoille on tyypillistä tietyn yhteisön yhteen kokoontuminen, yhdessä tekeminen ja talkooväen kestitys. Talkootyöstä saatu palkkio on usein talkoissa tarjottava ruoka. Suomessa järjestetään talkoita ympäri vuoden, mutta varsinaista talkoiden sesonkiaikaa ovat kevät, kesä ja syksy

Talkooperinnettä harjoitetaan eri puolilla Suomea. Talkoisiin liittyvät perinteet voivat vaihdella alueittain. Kyläyhteisöt eri puolella Suomea ovat historian aikana olleet tärkeä talkoiden järjestäjä ja ovat sitä edelleen. Talkoilla järjestetään tapahtumia ja harrastustoimintaa, jotka ovat usein pienten kylien elinehto aktiiviselle toiminnalle. Alueittain talkootoiminnalla ylläpidetään ja säilytetään paikallista kulttuuriperintöä.

 

Talkootyö on osa suomalaista, aineetonta kulttuuriperintöä. Unescon yleissopimus  aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta astui  Suomessa voimaan vuonna 2013. Yleissopimuksen tavoitteena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön suojelua, taata eri yhteisöjen, ryhmien ja yksilöiden aineettoman kulttuuriperinnön kunnioittaminen sekä lisätä tietoisuutta aineettomaan kulttuuriperinnön merkityksestä. Sopimus painottaa perinteen välittämistä ja kulttuurista moninaisuutta sekä ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön. Perinnettä harjoittavat yhteisöt, ryhmät ja yksilöt päättävät, mikä on tärkeää ja säilyttämisen arvoista. Vastuu aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta on niillä, jotka harjoittavat, siirtävät ja uudistavat perinteitä.

 

Meillä Isossakyrössä kökällä on rakennettu ja korjattu taloja, rakennuksia, siltoja, tehty näytelmiä, tapahtumia, markkinoita, urheilukisoja jne. Kökkätyöllä pyöritetään tapahtumia, urheilu- ja harrasteseuroja sekä yhdistyksiä, nuorisoseuroja, kyliä ja museoita.

 

Millainen on isokyröläinen kökkä? Onko se tietty tapahtuma, onko se tapahtuman tekevät ihmiset, onko se tunnelma -vai onko se tätä kaikkea? Oletko tehnyt kökkätyötä? Miksi teet tai haluaisit tehdä kökkätyötä?

 

Vastaa kyselyyn Isonkyrön kunnan kulttuurin sivuilla! Paperinen kysely löytyy kirjastolta. Palautus kunnantalolle tai kirjastolle.  Onko sinulla kökkätyöhön liittyvä tarina, muisto tai valokuva, jonka haluat jakaa? Ota yhteyttä krista.pollari(at) isokyro.fi

 

Kökkäkysely