Ajankohtaista

Hyvinvointi ja vapaa-aika » Vapaa-aika » Kulttuuri » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

Joulupostia ikäihmisille

Siskot ja Simot Joulupostia ikäihmisille-kampanja 4.11.-6.12.2024. Keräyspisteinä Isonkyrön kunnantalo, kunnankirjasto ja Uimahalli Pärske. Kortit jaetaan ikäihmisten asumispalveluihin ja kotihoitoon. Keskiviikkona 20.marraskuuta 2024 voit tulla kirjastolla järjestettävään kaikille avoimeen joulukorttipajaan klo 14-18. Askartelemme joulukortteja kirjansivuista. 

 

Lasten kulttuuriviikot 28.10-16.11.2024 

Isonkyrön perinteinen lasten kulttuuriviikko järjestetään 28.10.-16.11.2024.!

Kulttuuriviikot päättyvät maksuttomaan Naperofestariin 16.11.1024. Festarit järjestetään Isonkyrön liikuntahallilla klo 10-13. Pääesiintyjänä on ystävykset Tuulispää ja Hauskis. Lisäksi paikalla on kirjailija Paula Nivukoski lukemassa ja myymässä kirjojaan. Toimintapisteissä on mm. kasvomaalausta, heittopelejä ja tietenkin kioski. isokyro.fi/tapahtumat

 

Kirjaston tietotorilla on marraskuun ajan Ilona Oginskaia: Unelmien maailma: Naivistinen kuvitus ja haavemaailman satuhetket-näyttely sekä vitriineissä Janne Saanion legorakennelmanäyttely.

 

Lisää tapahtumista instagram #isokyrokulttuuri, facebook Isonkyrön kullttuuripalvelut ja Isonkyrön tapahtumasivut

 

Haluatko järjestää näyttelyn kirjastolla? 

Käyt tutustumassa näyttelyehtoihin ja täyttämässä hakemuslomake,  otamme sinuun yhteyttä! Lisätietoja kulttuuri@isokyro.fi

Näyttelyt 

 

 

Miksi palaisin -äänimaisemateos

Paluumuutto maaseudulle on yhä harvinaisempaa ja muuttotappio muuttovoittoa yleisempää. Kotiseudulla läpi ikänsä asuneena on vaikeaa kuvitella omien nuoruuden ystävien paluuta kotikuntaan ja haikeaa katsella aina uusien ja uusien sukupolvien opiskelu- ja työperäistä muuttoa. Toiset silti jäävät. Mitkä valinnat saavat meidät lähtemään, millaiset jäämään? Vaikuttaako vankka kotiseutuidentiteetti paluumuuttopäätökseen, millaisena nuoret näkevät kuvitellun tulevaisuutensa kotiseudullaan? Kuuluuko nuorten ääni todella vai peilaammeko strategisia tavoitteita omien tarpeiden, kuviteltujen todellisuuksien ja oletusten kautta? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia nuorten kotiseutukuvaa tarkastelevassa äänimaisemateoksessa Miksi palaisin?.

 

Äänimaisemateoksessa osallistettiin kyrönmaalaisia nuoria projektin kaikissa työvaiheissa aina teoksen suunnittelusta sen toteutukseen ja lopulta valmiin teoksen markkinointiin. Teoksen tekstiosuudet on tuotettu sanataidetyöpajoissa ja vapaaehtoiset nuoret antoivat äänensä sanoille ja lauseille. Teoksen sävellykset on toteuttanut Mikael Wallius. Kotiseudun kuviin on tallentanut Juuso Försti. Kertojina ääniteoksessa ovat heidän lisäkseen Matleena Försti, Mimmi Heinilä, Emma Ikola, Jere Lehtonen ja Jenina Vieri.

 

Miksi palaisin? -teos perustuu GPS-paikannukseen ja se on kuunneltavissa mobiilisivuston kautta. Teos on paikannettu Isonkyrön keskustaan ja se jakautuu viiteen eri sektoriin. Jokaisella sektorilla on oma ääni- ja sanataidetta yhdistelevä teemansa. Teemoja ovat menneisyys ja tulevaisuus, kotiseutu, koti ja oma paikka. Teoksen kokijan kulkiessa sektoreilla äänimaisema ja teema vaihtuvat. Teoksen kuuntelu vaatii internet-yhteydellä varustetun älylaitteen, kuten älypuhelimen. Laitteeseen yhdistetyt kuulokkeet syventävät kokemusta, joskaan eivät ole välttämättömät. Älylaitteen sijaintitiedot tulee olla päällä, jotta teoksen kuuntelu onnistuu.

 

Linkki teokseen: https://miksipalaisin.fi/

 

lisätietoja tuottaja Laura Buckman laura.jemina.buckman@gmail.com

 

Isonkyrön uudistunut tapahtumakalenteri

 

Isonkyrön tapahtumakalenteri on uudistunut! Voitte ilmoittaa Isonkyrön tulevia tapahtumia nyt Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterin kautta. Isonkyrön tapahtumia voit seurata Etelä-Pohjanmaan sekä Isonkyrön kunnan nettisivujen tapahtumakalenterista.

 

Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteriin

 

Isonkyrön legendat liikuttavat turisteja
 

Isonkyrön kunta julkaisi heinäkuun alussa liikunnallisen sovelluksen, joka houkuttelee ihmisiä liikkumaan paikallisten tarinoiden avulla. Pelillisen sovelluksen tarinoiden taustalta löytyy oikeita  paikallisia tapahtumia.

 

Idea pelistä syntyi ulkoilureitistöjen kehittämisen yhteydessä, kun hyvinvointijohtaja Antti Iivari mietti miten reitistöille voisi houkutella lisää käyttäjiä. Isokyröläiset maisemat kätkevät uumeniin lukemattoman määrän tarinoita ja kulttuurihistoriaa, joissa riittää kerrottavaa niin paikkakuntalaisille kuin vieraileville kävijöille. Iivari otti yhteyttä Platonic Partnershipin toimitusjohtajaan nähtyään jutun heidän toteuttamastaan pelistä Vaasan vanhoihin paikkoihin liittyen ja tiedusteli, onnistuisiko perimätiedon siirtäminen pelin avulla ja lopputulos on nyt kaikkien ladattavissa.

 

“Oli hienoa päästä toteuttamaan tämä Tarinapolku-projekti Platonic Partnershipin poikien kanssa! Lähdemateriaalia kerätessä oppi itsekin monta uutta asiaa omasta kunnasta, joihin muillakin on nyt erilainen mahdollisuus päästä tutustumaan originaaleissa ympäristöissä pelin kautta. Toivottavasti pelille saadaan paljon latauksia”, toivoo Isonkyrön hyvinvointijohtaja Antti Iivari. “Tarinoiden kehittäminen oli iso, mutta antoisa työ. Kävimme läpi valtavan määrän vanhoja lehtileikkeitä, kirjoja ja muuta aineistoa mitä Antti meille toimitti. Toivottavasti yleisö löytää näiden tarinoiden kautta uusia puolia lähiympäristöstään sekä sen historiasta”, sanoo Platonic Partnershipin toimitusjohtaja Jussi Loukiainen.

 

Isonkyrön Tarinapolku julkaistiin heinäkuussa 2021 ja se on ladattavissa Android-käyttöjärjestelmille. Myös iOS -versio pelistä samoin kuin englanninkielinen käännös on nyt julkaistu.

 

Platonic Partnership on palkittu vaasalainen pelistudio. Pelistudion vahvuuksia ovat opetuspelit, pelilliset sovellukset sekä tarinapelit.

 

Lisätietoja:

Nina Herd

Hyvinvointijohtaja, Isonkyrön kunta

+358 50 300 4628

nina.herd@isokyro.fi 

 

Jussi Loukiainen

Toimitusjohtaja, Platonic Partnership

+358 50 343 3331

jussi@platonicpartneship.com

 

Voit ladata pelin ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta: Tarinapolku

tai

tai App Storesta: Tarinapolku App Storessa (apple.com)

 

 

Etelä-Pohjanmaan Kulttuurikartta

Tiedätkö mistä kunnasta löytyy Tove Janssonin ainoa alttaritaulu? Entä oletko kuullut nuoresta tytöstä nimeltä Kyllikki Saari, jonka kohtalo toi koko Suomen yhteen? Miltä mahtaa näyttää Suomen pienin taidetila?


Etelä-Pohjanmaa on täynnä tutkittavaa, ihmeteltävää ja ihasteltavaa.


Etelä-Pohjanmaan liiton koordinoima Kulttuurikartta ohjaa asukkaita alueen kuntien kauniiden ja omaleimaisten kulttuurikohteiden äärelle. Kohteet tutustuttavat paikalliseen arkkitehtuuriin, historiaan, perinteeseen ja taiteeseen. Mukana Kulttuurikartan kohteiden valikoinnissa ovat olleet Etelä-Pohjanmaan kuntien kulttuurivastaavat.

 


Kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoma Etelä-Pohjanmaan liitosta korostaa kuntarajat ylittävän yhteistyön ja kulttuurikokemusten merkitystä erityisesti haastavina aikoina.

Kulttuurikartan avulla halusimme nostaa esiin maakuntamme kulttuurin helmiä ja samalla myös konkretisoida alueen kuntien kulttuurivastaavien yhteistyötä, kertoo Hangasluoma. Karttaan on pyritty ottamaan mukaan myös ulko- ja luontokohteita, joita ihmiset pystyvät kokemaan turvallisesti koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ja sulut huomioiden, jatkaa Hangasluoma.


Kulttuurikartan sisältöihin voi törmätä myös Etelä-Pohjanmaan kuntien ja @Kulttuurinpaikka -tilin sosiaalisessa mediassa. Alueen asukkaita kannustetaan myös jakamaan omat alueen kulttuurin helmet #Kulttuurikartta -merkinnällä.

Kartta löytyy sähköisenä osoitteesta http://epliitto.fi/kulttuurikartta

Kulttuurikartta on osa kuntien kulttuuritoimintalain 166/2019 6 §:n mukaista alueellista Kulttuurin paikka -kehittämistehtävää. Kehittämistehtävällä pyritään varmistamaan, että Etelä-Pohjanmaalla voidaan tulevaisuudessakin elää kulttuurisesti rikasta ja hyvinvoivaa elämää!

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan liitto
Hanna Hangasluoma, 040 7515 610, hanna.hangasluoma(a)etela-pohjanmaa.fi

Seinäjoen kaupunki / Kulttuuripalvelut
Päivi Alaniska, 040 505 3284, paivi.alaniska(a)seinajoki.

 

 

Muuta ajankohtaista

 

Isonkyrön kulttuuripalvelut sosiaalisessa mediassa:

https://www.facebook.com/isokyrokulttuuri

https://www.instagram.com/isokyrokulttuuri

 

Isonkyrön tapahtumat: isokyro.fi/tapahtumat

Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteri: https://www.epkalenteri.fi/