
Perinneruokapäivä Sopulassa
Tapahtuman tarkoituksena on herättää muistamaan, mistä ruoka on lähtöisin ja kuinka tärkeää on käyttää kotimaista ruokaa.
Nykyään puolet elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Meillä on kuitenkin varaa valita - ainakin niin kauan kun täälläkin vielä tuotetaan ruokaa. Maaseutu kuihtuu, ellemme itse huolehdi kotimaisuudesta. Sillä on merkitystä isossa kuvassa myös maan huoltovarmuuden kannalta.
Ennen huoltovarmuuden ja kotivaran takasivat silakkanelikot ja suolalahnakorvot, ja tiinuissa taikinajuuri odotti seuraavaa leipomusta. Ruoka tuotettiin itse ja kerättiin läheltä – kalat suolattiin ja puolukat survottiin. Syksyisin teurastettiin kesäiset pässit ja tehtiin lammaskaalta. Verileipäkeitto ja mutti ovat vahvaa ruokaa, joilla kyllä jaksoi puurtaa työssä kuin työssä.
Aina ei kuitenkaan viljaa riittänyt leipään. Siitä ajasta saamme perinneruokapäivässä tuntumaa pettuleivän ja siihen liittyvän hengen ravinnon merkeissä. Tapahtumaa maustetaan myös musiikilla.
Kaikki ruoka on lähellä tuotettua ja kokkeina toimivat evijärveläiset emännät. Tapahtuman järjestää Sopulan ompeluseura ja tuotto käytetään Sopulan hyväksi. Jotta menekistä saadaan tuntumaa, emännät pyytävät ilmoittautumisia ennakkoon Vieno Marialle numeroon 040 728 6595 tai verkko-osoitteessa bit.ly/sopulaan.
Maksu kannattaa varata käteisenä mukaan, sillä pankkikorttimahdollisuutta ei tapahtumassa ole. Pitopöytä on hyvä tilaisuus päästä maistamaan perinteistä lähiluonnon ja maatilojen aineksista valmistettua ruokaa, jota voi sitten myöhemmin kokeilla kotonakin.
Sopulan ompeluseura
Hinta
Tapahtuma on maksutonPaikka
Kylätalo Sopula
Osoite
Vasikka-ahontie 70, 62540, Vasikka-aho
Tapahtuman järjestäjä
Sopulan ompeluseura
kirjalahti@gmail.com
040 728 6595