Ajankohtaista

Vapaa-aika ja matkailu » Kulttuuri » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

Leader, taide ja kulttuuri

 

Mitä on Leader -toiminta ja miten se voi tukea maaseudun kulttuurin kenttää?
Millaisia Leader -hankkeita on toteutettu kulttuurin ja taiteen saralla?

Tule mukaan eteläpohjalaisille taide- ja kulttuuriyhdistyksille suunnattuun Teams -verkkotilaisuuteen torstaina 20.5.2021 klo 18:00-19:15. Tilaisuudessa selvitetään, mitä mahdollisuuksia Leader -rahoitus tarjoaa alueemme kulttuurin ja taiteen kentän kehittämiseen.

 

Ohjelma:

klo 17:45 Linjat avautuvat
klo 18:00 Tervetuloa!
klo 18:10 Eteläpohjalaiset Leader -ryhmät esittäytyvät
klo 18:40 Esimerkkejä Leader- rahoituksella toteutetuista kulttuurin ja taiteen alan hankkeista
klo 19:10 Yhteenveto: Miten tästä eteenpäin?
klo 19:15 Vapaata keskustelua linjoille jäävien kanssa
klo 19:30 Linjat sulkeutuvat

 

Ilta järjestetään yhteistyössä Leader- toimintaryhmien (Aisapari, Kuudestaan, Liiveri, Suupohja, Yhyres) ja se on osa Etelä-Pohjanmaan alueellista Kulttuurin paikka -kehittämistehtävää. Ohjelma tarkentuu piakkoin.


Ilmoittautuminen on avoinna 16.5.2021 asti.

 

Lisätietoja tilaisuudesta: Päivi Alaniska, projektikoordinaattori, 0405053284, paivi.alaniska@seinajoki.fi

 

 

Kulttuuripalvelutarjotin

 

Oletko taiteilija tai kulttuurin tekijä? Kiinnostaako sinua tarjota palveluitasi Etelä-Pohjanmaan alueella?


Etelä-Pohjanmaalla asuvien taiteen ja kulttuurin tekijöiden palveluita kerätään yhteen keväällä 2021. Palveluista muodostuu Etelä-Pohjanmaan kulttuuripalvelutarjotin, jonka tavoitteena on nostaa esiin alueen tekijöiden tekemiä kulttuurisisältöjä. Tarjottimen toivotaan edesauttavan alueella asuvien kulttuurin ja taiteen ammattilaisten työllistymistä alueen sisällä. Tarjotin on sähköinen pdf, jota jaetaan alueemme kuntiin kulttuurivastaavien kautta.

Mitä tarjottimelle haetaan?
Tarjottimelle haetaan sisältöjä hyvin laajasti kulttuurin ja taiteen kentältä (esim. kuvataide, sarjakuvat, musiikki, tanssi, teatteri, sanataide, ääni – ja valotaide, katutaide, ympäristötaide, soveltava ja osallistava taide ja kulttuuritoiminta). Kyseessä voi olla työpaja, esitys, pop up –näyttely, opastettu kierros, nojatuolimatka, kerho, yhteisöllinen taideprojekti, valmennus, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Sisältö voi koskettaa myös liikuntaa, mikäli siihen yhdistyy muitakin kulttuurin/taiteen sisältöjä.

Kuka voi ilmoittaa sisältönsä tarjottimelle?
Esimerkiksi taiteen ja kulttuurin ammattilaiset sekä ammattimaisesti toimivat harrastajat, kulttuuriyhdistykset, kulttuuripalveluita tuottavat yritykset, taidegalleriat, museot, kulttuurikeskukset ja taidelaitokset.

Mitä tämä minulta vaatii?

Sinun tarjoamien sisältöjen tulee olla ennalta suunniteltuja, tietylle kohderyhmälle tarjottavia palveluita. On hyvä, jos olet tehnyt tätä aikaisemmin ja pystyt nimetä aikaisemman asiakkaan tai referenssin. Sinun tulee kirjoittaa kuvaus palvelustasi, ilmoittaa sille hinta ja tarvittavat puitteet. Sinun täytyy ilmoittaa omat yhteystietosi, koska kaupankäynti tapahtuu suoraan sinun ja ostajan välillä. Kirjaa palvelusi tänne: https://link.webropol.com/s/kulttuuritarjotinep

Kenelle palveluita myydään?
Palveluntarjotin on alkuun sähköinen pdf –tiedosto, joka lähetetään Etelä-Pohjanmaan kuntien kulttuurivastaaville. Pyrimme levittämään tarjotinta myös kunnan palveluyksiköihin ja kuntayhtymiin.

Kiinnostaa, mutta et ole varma?
Jos sisällöntuotanto tuntuu hankalalta, voit työstää oma sisältöä projektikoordinaattori Päivin kanssa. Villoja ja sytykettä on tarjolla myös Etelä-Pohjanmaan taiteen ja kulttuurin tekijöiden aamukahveilla to 27.5.2021 klo 09:00. Kahvisteluissa käsitellään kulttuuripalveluiden paketointia ja palveluntarjotinta yhdessä taiteen moniottelija Johanna Wahlbeckin. Lue lisää aamukahvitilaisuudesta 27.5.2021

Aikataulu?
Palveluita kerätään lomakkeen kautta: https://link.webropol.com/s/kulttuuritarjotinep

Lomake on avoinna 30.6.2021 saakka. Valmis palveluntarjotin lähetetään kuntiin 1.9.2021.
Kulttuuripalvelutarjotin on pilottiluonteinen. Tarjottimen vaikuttavuutta arvioidaan loppuvuodesta 2021. Mikäli tarjottimelle on tilausta, sisällöt päivitetään tekijöiden suostumuksella alkuvuodesta 2022.

Lisätietoja?
Päivi Alaniska

projektikoordinaattori I Kulttuurin paikka

Alueellinen kehittämistehtävä I Etelä-Pohjanmaa

040 505 3284 I paivi.alaniska(a)seinajoki.fi

 

Kulttuuripalvelutarjottimen koonti on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa alueellista Kulttuurin paikka – kehittämistehtävää. Tehtävää toteuttaa Etelä-Pohjanmaan liitto ja Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut. Tehtävällä pyritään varmistamaan, että maaseudulla ja maaseutumaisilla alueilla on myös jatkossa mahdollisuus elää kulttuurisesti rikasta ja hyvinvointia edistävää elämää.

 

Etelä-Pohjanmaan Kulttuurikartta

Tiedätkö mistä kunnasta löytyy Tove Janssonin ainoa alttaritaulu? Entä oletko kuullut nuoresta tytöstä nimeltä Kyllikki Saari, jonka kohtalo toi koko Suomen yhteen? Miltä mahtaa näyttää Suomen pienin taidetila?


Etelä-Pohjanmaa on täynnä tutkittavaa, ihmeteltävää ja ihasteltavaa.


Etelä-Pohjanmaan liiton koordinoima Kulttuurikartta ohjaa asukkaita alueen kuntien kauniiden ja omaleimaisten kulttuurikohteiden äärelle. Kohteet tutustuttavat paikalliseen arkkitehtuuriin, historiaan, perinteeseen ja taiteeseen. Mukana Kulttuurikartan kohteiden valikoinnissa ovat olleet Etelä-Pohjanmaan kuntien kulttuurivastaavat.

 


Kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoma Etelä-Pohjanmaan liitosta korostaa kuntarajat ylittävän yhteistyön ja kulttuurikokemusten merkitystä erityisesti haastavina aikoina.

Kulttuurikartan avulla halusimme nostaa esiin maakuntamme kulttuurin helmiä ja samalla myös konkretisoida alueen kuntien kulttuurivastaavien yhteistyötä, kertoo Hangasluoma. Karttaan on pyritty ottamaan mukaan myös ulko- ja luontokohteita, joita ihmiset pystyvät kokemaan turvallisesti koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ja sulut huomioiden, jatkaa Hangasluoma.


Kulttuurikartan sisältöihin voi törmätä myös Etelä-Pohjanmaan kuntien ja @Kulttuurinpaikka -tilin sosiaalisessa mediassa. Alueen asukkaita kannustetaan myös jakamaan omat alueen kulttuurin helmet #Kulttuurikartta -merkinnällä.

Kartta löytyy sähköisenä osoitteesta http://epliitto.fi/kulttuurikartta

Kulttuurikartta on osa kuntien kulttuuritoimintalain 166/2019 6 §:n mukaista alueellista Kulttuurin paikka -kehittämistehtävää. Kehittämistehtävällä pyritään varmistamaan, että Etelä-Pohjanmaalla voidaan tulevaisuudessakin elää kulttuurisesti rikasta ja hyvinvoivaa elämää!

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan liitto
Hanna Hangasluoma, 040 7515 610, hanna.hangasluoma(a)etela-pohjanmaa.fi

Seinäjoen kaupunki / Kulttuuripalvelut
Päivi Alaniska, 040 505 3284, paivi.alaniska(a)seinajoki.

 

 

Muuta ajankohtaista

 

Isonkyrön kulttuuripalvelut sosiaalisessa mediassa:

https://www.facebook.com/isokyrokulttuuri

https://www.instagram.com/isokyrokulttuuri

 

Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteri: https://www.epkalenteri.fi/