Sodan ja rauhan tien Isonkyrön opastuskeskus

Vapaa-aika ja matkailu » Matkailija » Historia ja kulttuuri » Sodan ja rauhan tien Isonkyrön opastuskeskus

Sodan ja rauhan tien Isonkyrön opastuskeskus

Suuren Pohjan sodan opastuskeskus sijaitsee Vanhan kirkon alueella suuressa

Viljamakasiinissa

Avoinna sopimuksen mukaan

 

Kysy opastusta Kotiseutumuseon oppaalta

 

Sodan ja rauhan tien Isonkyrön opastuskeskus avattiin su 1.5.2005 klo 13.30, samalla kellonlyömällä jolloin Napuen taistelu alkoi. Isonkyrön opastuskeskus kertoo suuren Pohjan sodan (1700 – 21) ja 1714 käydyn Napuen taistelun tapahtumista ja vaikutuksista koko maassa ja maakunnassa. Aiheensa perusteella tämä näyttely on ensimmäinen Suomessa.

 

Opastuskeskuksessa ei suinkaan kerrota vain isokyröläisten historiasta, vaan yhtä lailla kaikkien pohjalaisten ja koko Suomen kansan elämästä. Lisäksi sota koski ruotsalaisia, norjalaisia, venäläisiä, virolaisia, latvialaisia, liettualaisia, saksalaisia, turkkilaisia, skotteja ja englantilaisia – kyseessä oli suoranainen maailmansota. Napuen taistelussa koetun verisen tappion jälkeen koko Suomi joutui useiksi vuosiksi venälisten välillä hyvinkin julman vallan alle. Tätä aikaa kutsutaan isoksivihaksi, jonka vaikutukset tuntuivat pitkälle 1700-luvulle.

 

Karoliinikeskus ei ole museo, vaan sen esineistö on uutta ja varta vasten Isoakyröä varten valmistettu. Ylistarolainen taiteilija Heikki Laaksonen on kuvittanut näyttelyn kertomuksen uusilla öljyväritöillä, ja  ilmajokinen Erkki Rajamäki on säveltänyt Jumala ompi linnamme -virren ja Narvan marssin teemoista aivan uuden teoksen, joka soi näyttelyssä taustamusiikkina.

 

Jyväskyläläinen nukketaiteilija Arja Jäppinen on valmistanut luonnollista koko olevan taistelurekonstruktion,  joka järkyttävässä realistisuudessaan vie katsojan keskelle Napuen taistelua. Puvustuksesta on huolehtinut Sirpa Ala-Louko Seinäjoelta, ja aseet ja sotilasvarusteet on valmistanut Serguei Karassev Pietarista.

 

Karoliinikeskuksessa on aukioloaikoina opas, mutta näyttely on rakennettu niin, että siihen voi tutustua myös täysin itsenäisesti.