Isonkyrön kylät

Vapaa-aika ja matkailu » Matkailija » Isonkyrön kylät

Mistä soot kotoosin?

Mikä tekee sinun kylästäsi erityisen, missä piilevät Kyröön piilotetut helmet?

Haluamme kotisivuillamme nostaa esiin Isonkyrön eri kylien erityispiirteitä.

 

Mitä olisi maaseutu ilman vilkasta kylätoimintaa? Isossakyrössä on useita aktiivisia kyliä, joista jokainen on tutustumisen arvoinen. Kyrönmaalla pyörii parhaillaan Kyrönmaan Kylissä -hanke, jonka tavoitteena on kylien elinvoimaisuuden kehittäminen. Vetäjänä toimii Seppo Salonsaari. Kylätoimintaa koordinoi valtakunnallisesti Suomen kylätoiminta ry.

 

Valmistuvat kyläsuunnitelmat tulevat myös aikanaan näille sivuille.

 

Napue

Napuen kylässä on Matti Visannin suunnittelema, vuonna 1920 pystytetty Napuen taistelun muistomerkki.

 

Palkitusta ginistään tunnettu Kyrö Distillery Company sijaitsee Napuen kylässä Isonkyrön Osuusmeijerillä.

 

Kylällä oma Isonkyrön Ylipään Nuorisoseuratalo, josta löytyy juhlasali (pinta-alan 186 m2), näyttämö, suurkeittiölaittein varustettu keittiö, alakerrassa takkahuone, 2 isoa saunaa pesu- ja pukuhuoneineen, soveltuu suurempiinkin tilaisuuksiin, tarvittaessa myös pitopalvelu. Talon nurkalta alkaa valaistu kuntorata.


Tuurala

Sijaitsee Isonkyrön kunnassa Kyröjoen pohjoispuolella, n. 3 km kuntakeskuksesta Vaasan suuntaan. Eteenpäin pyrkivä, vireä n. 210 hengen Tuuralan kylä tarjoaa erinomaiset puitteet rauhalliselle, luonnonläheiselle asumiselle sekä virikkeiselle vapaa-ajanvietolle. Kylän asukkaiden elinkeinot ovat selvästi maatalouden parissa, suuri osa kuitenkin käy töissä kylän ulkopuolla.  Lue lisää Tuuralan omilta sivuilta www.tuurala.net

 

Kylkkälä

Kylkkälä on runsaan 800 asukkaan vireä kylä Isonkyrön länsilaidalla Vaasan (Vähänkyrön) ja Laihian rajalla. Matkaa kahteen kirkonkylään Isoonkyröön ja Laihialle sekä Vaasaan (Vähäkyröön) on kaikkiin reilut 8 km. Kylä muodostaa puolet Tervajoen taajamasta. Alueen historiasta löytyy teollista toimintaa tiilipruukista pyykkipoikatehtaaseen, mutta nykypäivänä Kylkkälä on luonteeltaan kaupankäynnin keskus.

 

Palvelut

Kylkkälän kylässä on neuvola, vuosina 2011-2012 peruskorjattu ja laajennettu alakoulu, päiväkoti valmistui koulun yhteyteen 2012. Kylässä on myös useita leikkikenttiä, urheilukenttä,  kuntorata, liikuntahalli ja juna-asema. Kylän palveluja täydentävät samassa Tervajoen taajamassa Vaasan (Vähänkyrön) puolella rajaa olevat palvelut.

 

Yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Tärkeimmät yhteiset kokoontumistilat ovat koulukompleksin kanssa samassa pihapiirissä oleva Kylätalo, jossa on kerhohuone ja liikuntahalli sekä seurakunnan kokoontumistila Ystävyydenkulma. Kirkollista toimintaa alueella edustaa myös adventtikirkko. Harrastusmahdollisuudet ovat liikuntapainotteisia; liikuntahalli tarjoaa tilat salibandystä ja lentopallosta kuntojumppaan. Kävelyä, juoksua ja hiihtoa voi harrastaa valaistulla kuntoradalla. Jalkapallon peluu onnistuu nurmikentällä, jonka yhteyteen on suunniteilla muitakin liikunta-alueita.

 

Kylän tapahtumia

Kyläyhdistys pyrkii järjestämään kerran vuodessa jonkin yhteisen tapahtuman kyläläsille. Useana vuotena se on ollut kylätalolla järjestetty joulupuurotilaisuus, jossa puuron lisäksi on ollut tarjolla jouluista musiikka ja mukaavaa yhdessäoloa.

 

Vahvuudet

Kylän vahvuutena ovat hyvä sijainti kahden maakuntakeskuksen välissä, liikenneyhteydet, isot tontit, peruskorjattu alakoulu päiväkoteineen, aktiivinen yritys- ja yhdistystoiminta, monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja viihtyisä maalaismaisema. Haasteena tulevaisuudessa on säilyttää ja kehittää alueen palvelutasoa.
Alue tarjoaa viihtyisän asumisympäristön peruspalveluineen erityisesti lapsiperheille. Sekä liike- että asumiskeskustoiminnot tulevat tulevaisuudessa vain vahvistumaan.

 

Lehmäjoki - kylä, jossa on mukavaa ja viihtyisää asua!

 

Palvelut

Lehmäjoki on n. 200 asukkaan kylä, Isostakyröstä Ylihärmään johtavan tien varrella. Matkaa Isonkyrön keskustasta kertyy n. 13-20 km.

Lehmäjoki on maatalouspainoitteinen kylä, mutta sen lisäksi kylästä löytyy toista kymmentä eri alan palvelevaa yritystä, mm. Seo Lehmäjoki, Vihersuunnittelu Kirsi Salomaa ky, Tuurinkosken Koneyhtymä, Lehmäjoen Puutyö jne. Kylältä löytyy myös maatalousyrittäjä Yli-Kleemola, joka järjestää avoimia tila- ja myyntipäiviä. Lisäksi kylällä on Hietamäen tila, joka on erikoistunut galloway -karjan kasvattamiseen.

 

Mahdollisuudet

Rauhallisesta ja hiljaisesta Lehmäjoen kylästä on moni kaupunkilainen löytänyt mieleisen "kuivan maan" mökkipaikan ja näin on moni vanhempi talo saanut mökkiläisten käsissä uuden elämän. Niin mökkiläiset kuin Lehmäjoentien mutkaisesta maisematiestä nauttivat pyöräilijät, moottoripyöräilijät sekä rullaluistelijat piristävät kesäistä kylämaisemaa.

 

Kylän tapahtumia ja tiloja

Lehmäjoen kyläyhdistys, joka omistaa Lehmäjoen entisen koulurakennuksen. Kylätalon tiloissa, kyläyhdistyksen oman toiminnan lisäksi, toimii mm. Vaasa opisto ja 4H:n kerho. Lisäksi sieltä löytyy myös paikallisten bändien treenikämppä.  Sali ja keittiö on vuokrattavissa niin tapahtumiin kuin yksityiskäyttöön. Kylätalolta löytyy myös vuokrattava asunto.

 

Kyläyhdistyksen järjestämiä tunnetuimpia tapahtumia on Pääsiäiskokko, Halloween-disco, kahvakuulatreenit kesäisin ja Lehmäjoen urheilukentällä järjestetty Harrasteajoneuvotapahtuma. Urheilukentällä (hiekkakenttä) on mahdollista järjestää isompiakin tapahtumia tai vaikka puulaakijalkapallotreenit tai lasten urheilukilpailut.

 

Kylätalon alueella on myös Kyrön Voiman Lehmäjoen alaosaston hoitama valaistu 1 km pururata, jossa talvella hiihdetään ja kesällä lenkkeillään hyvin hoidetun mäntymetsän keskellä.

 

Patikoinnista ja ulkoilusta voi nauttia Röökin laavulla, jonne on lyhyt ja helppo kävelymatka pikitieltä. Röökin laavu on korkealla ja aurinkoisella paikalla, siellä voi käydä kaikkina vuodenaikoina.

 

Lehmäjoen maaseutunaiset järjestää toiminnallisia teemailtoja, mm. jokakesäinen Impin päivä -tapahtuma, kesäretken lähiseuduille ja on myös mukana kyläyhdistyksen kanssa vuorovuosin järjestetyssä vapputapahtumassa.

 

Lehmäjoen Nuorisoseuran talo, josta löytyy juhlasali (pinta-ala n. 150 m2), näyttämö (45 m2), keittiö koneellistettu suurkeittiökonein, astioita ja pöytäpaikkoja n. 100 henkilöille, soveltuu 150 – 200 henkilön perhejuhliin, nuorisoseuralla toimii tarvittaessa myöskin pitopalvelu. 

 

 

 

 

 

Orismala ja Orisberg

 

Tässä kylässä ovat perusasiat kunnossa; kylästä löytyy harrastusmahdollisuuksia niin kesällä kuin talvellakin, on oma maaseudun rauha mutta naapuriapua ja kökkähenkeä ei tarvitse kaukaa hakea. Kylä sijaitsee Isonkyrön kunnassa, keskeisten liikenneyhteyksien varrella.  Matka lähiseudun kaupunkeihin Vaasaan tai Seinäjoelle sujuu mukavasti ja nopeasti junalla tai omalla autolla. Lue lisää Orismalan omilta sivuilta http://www.anvianet.fi/orismala/

 

Ulvila

 

Valtaala

Kalliojärven viihdekeskus ja Lukkuhaan SFC-alue sijaitsevat Valtaalan kylässä.

 

Hevonkoski

 

Ikola

Ikolan kylästä löytyvät muun muassa Isonkyrön kotiseutumuseo, Vanha kirkko ja Ikolan koulu.

 

Laurola

 

Naarajoki

 

Palhojainen

 

Palonkylä

 

Ritaala

 

Yryselä

 

Ventälä

Ventälän kylässä sijaitsevat Isonkyrön kunnan virastotalo, Isonkyrön koulukeskus ja Isokyrö Areena, kirjasto, Uimahalli Pärske sekä Isonkyrön terveyskeskus ja palvelukeskus.