Ikola

Vapaa-aika ja matkailu » Matkailija » Isonkyrön kylät » Ikola

Ikola

 

Ikola on rauhallinen kylä keskellä Isoakyröä. Keskustan palvelut ovat kävelymatkan etäisyydellä Ikolan kylästä. 

 

Vanha kirkko 

Perimätiedon mukaan kirkon paikalla on aikaisemmin ollut pienempi puukirkko, jonka rakensivat nykyisen pappilan paikalla olleen luostarin munkit. Kertomus liittää rakentamisen keskiaikaan, jota kansan keskuudessa pidettiin "luostarimunkkien" aikana. Todellisuudessa ensimmäisen puukirkon rakensi Isonkyrön seurakuntayhteisö. Vuosilukua 1304 pidetään tämän puukirkon rakentamisvuotena, mutta se voi olla myös 1200 -luvun loppu.  

Kesäisin vanha kirkko on jumalanpalvelus- ja muussa toimintakäytössä ja oppaat esittelevät sitä matkailijoille. 

Osoite: Museotie 3, Isokyrö 

 

Museoalue 

Isonkyrön kotiseutumuseossa on talonpoikaisesineitä 1800-luvun jälkipuoliskolta. Arkiset käyttötavarat ovat esillä aivan kuin talonväki olisi juuri lähtenyt töihinsä ulkosalle ja jättänyt talon päiväksi. Kävijä astuu aitoon 1800-luvun ympäristöön pikemminkin kuin näyttelyyn. 

Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoistakerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768. 

Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini. 

 

Vaivaisten makasiini 

Isonkyrön kotiseutuyhdistys ry vuokraa kohtuuhintaan Vaivaisten makasiinin ylä- ja alakertaa alueelle soveltuvien näyttelyiden pitopaikaksi. 

 

Pitäjän makasiini 

Pitäjänmakasiinissa on Karoliinikeskus, jossa on Suomen ainoa Napuen taistelua ja Isoavihaa kuvaava näyttely. Napuen taistelu käytiin v. 1714, ja se oli viimeinen Suomessa käyty Suuren Pohjan sodan kenttätaistelu. 

Waroon Tupa, Kotiseututalo vuodelta 1842 

Varoon talo on siirretty Ritaalan kylästä 1991 ja siitä käytetään myös nimitystä Isonkyrön kotiseututalo. 
Talossa toimi aluksi Isonkyrön kotiseutuyhdistyksen naisjaosto järjestäen erilaisia tilaisuuksia. Yläkerrassa sijaitsi vuoteen 2015 Villavintti käsityöliike. Nykyään koko talo on  vuokrattuna pitopalveluyrittäjille. 

Osoite: Museotie, Isokyrö 

 

 

Mariedahlin pappila 

Pappila on vuonna 1848 rakennettu arvokas suojelukohde, jota pidetään Engelin suunnittelemana. Pappila on nykyään seurakunnan toimitila, josta löytyy mm. Kirkkoherranvirasto ja työntekijöiden työhuoneita. Pappilan toisessa päädyssä on toimitiloja, jossa kokoontuu päivä- ja perhekerhot, pidetään nuorteniltoja, seuroja, käsityötalkoita, kokouksia ja muita seurakunnan tilaisuuksia. Pappilan toimitiloja voi vuokrata myös perhejuhlien ja muiden tilaisuuksien järjestämistä varten. Tilaa on noin 30-40 hengelle. 

Osoite: Pappilanmutka 1, Isokyrö 

 

 

Pohjankyrön talo 

Pohjankyrön talo on entinen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd- talo vuodelta 1939. Pohjankyrön taloa on laajennettu palokunnan tilojen osalta 1949 ja 1984. Rakennuksessa toimii edelleen Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos sekä Asemiesmuseo. Juhlasali soveltuu niin liikunnan harrastamiseen kuin teatteritoimintaankin ja lisäksi rakennuksesta löytyy kokoontumistiloja, joita hyvinvointipalvelut vuokraavat.  

Osoite: Pohjankyröntie 142, Isokyrö

 

 

Neuvola ja hammaslääkäri 

Lapsiperheiden neuvolapalvelut löytyvät saman katon alta perushammashoidon kanssa. 

 Osoite: Koulukatu 12, Isokyrö

 

 

Pappilansaari ja Stenbäckin maja 

Lars Stenbäck (1811−1870) nimitettiin kirkkoherraksi Isoonkyröön joulukuussa 1855. Isossakyrössä Stenbäckistä tuli virsirunoilija. Hän rakennutti pappilaa vastapäätä Kyrönjoessa sijaitsevaan Pappilansaareen majan, jonne hän vetäytyi kirjoittamaan. 

Aikanaan saarella pidettiin yleisötapahtumia, urheilukilpailuja, leirejä, seurakunnan kokoontumisia ja saarella on ollut oma näyttämökin. 

 

Lapinmäen yritysalue 

Alueella on rakennusoikeutta tarjolla noin 70.000 m2. Alue sijaitsee valtatien 18 varressa maakuntakeskusten välissä ja on sekä näkyvyyden, että liikenneyhteyksien kannalta loistava. 

Talousalueen 100 kilometrin vyöhykkeellä asuu 539.000 ihmistä ja alueella on 250.000 työpaikkaa. Juuri tämän alueen keskelle sijoittuu Isokyrö ja Lapinmäen yritysalue. Lapinmäki antaa uusille ja olemassa oleville yrityksille mahdollisuuden sijoittua keskelle kehitystä.