Tietoa varhaiskasvatuksesta

Varhaiskasvatus ja koulutus » Varhaiskasvatus » Tietoa varhaiskasvatuksesta

Lapsi varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatus on tärkeä vaihe lapsen kasvun ja oppimisen polulla. Varhaiskasvatus tukee ja täydentää kotien kasvatustehtävää ja vastaa omalta osaltaan lasten hyvinvoinnista.

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta. Tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hyvinvointia.

 

Toimiva yhteistyö perheen kanssa on varhaiskasvatuksen toiminnan lähtökohta. Näitä ovat mm.:

- aloituskeskustelut ja tutustuminen
- juttutuokiot lasta tuotaessa ja haettaessa
- puhelinkeskustelut ja viestit (Daisy, Whatsapp, sähköposti)
- vanhempainillat, retket, juhlat jne.
- lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laadinta ja vasukeskustelut

- asiakastyytyväisyyskyselyt

 

Aloitus

Varhaiskasvatuksen aloitus on koko perheelle uusi ja usein hämmentävä asia. Tervetuloa varhaiskasvatukseen- esitteessä on paljon asiaa ja tietoa, kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksen.

 

Lapsi sairaana

Sairasta lasta ei voi tuoda varhaiskasvatukseen ja huoltajien toivotaan ilmoittavan myös sairauden syyn henkilökunnalle. Tiedon saaminen on välttämätöntä, jos lapsella on jokin tarttuva tauti, esimerkiksi täitä, kihomatoja, syyhyä, märkärupea tai oireita niistä. Varhaiskasvatusyksiköstä tiedotetaan tarvittaessa muita huoltajia edellä kuvatuista todetuista taudeista. Lisätietoa yleisimmistä infektioista Infektioiden eristämisajat (pdf)

Jos lapsi sairastuu varhaiskasvatuspäivän aikana, siitä ilmoitetaan huoltajille ja lapsi tulee hakea pois mahdollisimman pian.

 

Lapsi on terve, kun hän voi leikkiä ja osallistua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota. Lapsen tulee siis jaksaa osallistua ryhmän toimintaan normaalisti koko hoitopäivän ajan eli esimerkiksi ulkoilla ja leikkiä muiden kanssa.

 

Ruokailu

Varhaiskasvatuksessa lapsellesi tarjoillaan aamupala (n. klo 8), lounas (n. klo 11) sekä välipala (n. klo 14). Tarkemman tiedon ruokailuajoista saat lapsesi omasta ryhmästä.

Sairauden hoitoon tarkoitetut ruokavaliot toteutetaan lääkärin todistuksen perusteella hoito-ohjeiden mukaisesti. Lapsesi erityisruokavaliosta sinun on toimitettava todistus ruokapalveluihin. 

 

Syntymäpäivät

Varhaiskasvatuksessa on tehty linjaus, jonka mukaan lasten kodeista  ei tuoda makeisia tai muutakaan tarjottavaa syntymäpäiville. Lasten syntymäpäiviä juhlitaan muilla tavoilla ja henkilökunta tiedottaa siitä huoltajia.

 

Varhaiskasvatussuunnitelma

Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa PDF päivitetään vuosittain ja se on toimintaa ohjaava asiakirja.