Ajankohtaista

Vapaa-aika ja matkailu » Kirjasto » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

Muutoksia Eepos-kirjastojen käyttösääntöihin

Uudet käyttösäännöt tulevat voimaan 1.1.2023. Alle on poimittu kohtia, joihin on tullut muutoksia. Sivun lopusta voi lukea käyttösäännöt kokonaisuudessaan.

 

Maksut


Jos lainan palauttaa tai uusii eräpäivän jälkeen, siitä täytyy maksaa myöhästymismaksu, joka on vuoden alusta 20 senttiä per laina per vuorokausi. Myöhästymismaksua kertyy kahden päivän jälkeen kaikilta eräpäivän jälkeen tulevilta kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Maksujen enimmäismäärä on kolme euroa per laina.

Mistään lasten ja nuorten aineistoista ei enää peritä myöhästymismaksuja. Aiemmin niitä kertyi DVD- ja BluRay-levyistä sekä konsolipeleistä.

 

Kaukolainat
Kirjastot tilaavat tarvittaessa asiakkaille lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolainan hinta nousee vuoden 2023 alusta 7 euroon. Ulkomaisten kaukolainojen hinnat pysyvät samoin, eli muista Pohjoismaista tilaus maksaa 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

 

Lainausoikeus
Lainausoikeuden menettää kaikissa Eepos-kirjastoissa, jos maksuja on 7 euroa tai enemmän. Aiemmin tämä raja oli 5 euroa. Lainausoikeuden saa takaisin, kun palauttaa myöhässä olevan aineiston ja maksaa kaikki kertyneet maksut. Lainauskiellossa oleva asiakas voi käydä kirjastossa sekä käyttää kokoelmia ja laitteita kirjaston tiloissa.

 

Käyttöoikeuden menetys
Yleinen kirjasto on järjestyslain mukainen yleinen paikka. Kirjaston toiminnan häiritsemiseen ja turvallisuuden vaarantamiseen sovelletaan järjestyslakia (216/2003). Jos joku aiheuttaa toistuvasti ja merkittävästi häiriötä kirjaston toiminnalle, käyttäytyy häiritsevästi tai uhkaavasti, vaarantaa turvallisuutta tai vahingoittaa kirjaston omaisuutta, hänet voidaan määrätä enintään 30 päiväksi kirjastokohtaiseen käyttökieltoon.

 

Ennen käyttökiellon antamista kunnan on kuultava asianomaista henkilöä. Käyttökiellosta tehdään hallintopäätös, johon käyttökiellon saanut voi vaatia kuntalain mukaista oikaisua. Kirjaston käyttökiellosta päättää jokaisessa Eepos-kunnassa se viranomainen, jolle se on kunnassa määrätty. Käyttökiellossa oleva asiakas ei voi käydä kirjastossa, johon hänelle on annettu käyttökielto.

 

Lue tästä Eepos-kirjastojen käyttösäännöt kokonaisuudessaan (pdf).

 

 

Tapahtumat

 

Taikalattia ja robotit Dash ja Dot kirjastolla 16.1.-11.2

Taikalattia on vapaassa käytössä Tietotorilla kirjaston aukioloaikoina (pois käytöstä silloin, kun Tietotorilla on muita tapahtumia). Robotteja voi käyttää kirjaston tiloissa aukioloaikoina.

 

Shakkikerho kirjastolla

Shakkia pelataan MAANANTAISIN klo 17-19.

Kerho on maksuton ja sinne ovat tervetulleita kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kerhoa vetää Jari Hietaharju (ilmoittaudu Jarille p. 040-8712391).

 

Satutunnit

Kevään satutuokiot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin 8.2., 8.3., 12.4., ja 10.5. klo 10.

 

Lukupiiri

Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin. Lukupiiriä vetää Helinä Hautala. Kahvitarjoilu. Lukupiiri keväällä 2023:

  • to 26.1. klo 18 (E. L. Doctorow: Homer ja Langley)
  • to 23.2. klo 18 (Ann-Luise Bertell: Oma maa)
  • to 23.3. klo 18
  • to 20.4. klo 18
  • to 25.5. klo 18


 

Näyttelyt

 

Digitukea kirjastossa

 

Tarvitsetko apua tietokoneen tai mobiililaitteiden käytössä? Kaipaatko tukea sähköiseen asiointiin? Haluaisitko oppia käyttämään kirjaston tarjoamia e-aineistoja? Kirjastolla on saatavilla digitukea arkisin klo 12-16. Voit myös varata etukäteen ajan neuvontaan joko soittamalla (p. 050 364 0788) tai laittamalla sähköpostia (kirjasto@isokyro.fi). Opetellaan yhdessä! Voit tulla joko oman laitteen kanssa tai käyttää kirjaston laitteita.

 

 

 

Kansalaisopisto Alman IT-klinikka kirjastolla

Kansalaisopisto Alman IT-klinikka kirjastolla (ilmainen) perjantaisin klo 10-12 13.1.-14.4.2023. Ryhmätuntien lisäksi kurssiin sisältyy myös yksilöllistä opetusta opettajan kanssa erikseen sovittuina ajankohtina. Opettajana Teija Seijari. Lisätietoja: IT-klinikka, kevät - Isokyrö

 

 

Eepos-kirjastojen asiakkaille etäkäyttöinen e-lehtipalvelu

 

Etäkäyttöinen e-lehtipalvelu eMagz on nyt käytettävissä Eepos-kirjastoissa. Voit lukea kotimaisia aikakauslehtiä verkossa etänä, esimerkiksi kotona tai bussimatkalla. Etäkäyttöön tarvitset Eepos-kirjastojen kirjastokortin ja nelinumeroisen tunnusluvun. Voit lukea e-lehtiä tietokoneiden, puhelimien tai tablettien yleisimmillä nettiselaimilla. Suosittelemme käyttämään Firefoxia tai Chromea. Lehdet löydät osoitteessa https://eepos.emagz.fi

 

Etäkäytettävät e-lehdet vuonna 2023:

 

Etäkäyttöiset aikakauslehdet
 
Alibi
Anime
Apu
Deko
Ihana
Kaikkien aikojen Joulu
Kotiliesi Käsityö
Kuluttaja
Maalla
Me Naiset
Metsälehti (sis. Makasiini)
Seura (sis. TV-Maailma)
Suomen Kuvalehti (sis. TV-Maailma)
Suomen Luonto
Tekniikan Maailma
Tiede
TM Rakennusmaailma
Tuulilasi
Vanhat Koneet
Viherpiha
Viva
Voi hyvin

Etäkäyttöiset sanomalehdet
 
Ilkka-Pohjalainen
Maaseudun Tulevaisuus
Vasabladet