Ajankohtaista

Vapaa-aika ja matkailu » Kirjasto » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

Kesäaukioloajat 1.6.-31.8.2021

 

Virkailija palvelee (asiointipiste myös auki):

ma-ti klo 12-19
ke-pe klo 12-16
la suljettu

 

Omatoimikirjasto on auki ma-su klo 7-21.

 

 

Kesälukukampanjat 2021

 

Kirjastossa on tänä kesänä kolme erilaista lukukampanjaa lapsille ja nuorille. Perheen pienimmät voivat hakea kirjastolta väritettävän Kesälukutoukan. Aina kun luet tai kuuntelet kivan kirjan, voit värittää toukasta yhden osan. Väritettyä toukkaa vastaan saat uimahallilipun, ja voit osallistua kirjapalkinnon arvontaan syyskuussa. Lukutoukkakampanja päättyy 31.8.21. Voit värittää kesän aikana niin monta toukkaa kuin haluat.

 

 

Lumotun puiston salaisuus on ensisijaisesti alakouluikäisille suunnattu pelillinen
lukukampanja. Lukupeliä voi pelata kännykällä, tabletilla tai tietokoneella.
Pelaaminen ei vaadi kirjautumista. Lukupelistä on suomen- ja ruotsinkielinen versio. Molempiin versioihin pääsee osoitteessa www.lumotunpuistonsalaisuus.com.
Kampanjan nettisivut aukeavat 1.6.2021 ja ovat auki 31.8.2021 asti, jonka jälkeen
kampanja päättyy ja lukupeli sulkeutuu.

 

Lukupelissä edetään digitaalisella Thinglink-alustalla peliruudusta toiseen. Kukin
peliruutu sisältää kirjavinkkejä, kirjaan liittyvän tehtävän sekä ekstrasisältöä, kuten
kuunnelmia ja minipelejä. Lisäksi jokaisessa peliruudussa on luku pelin
taustatarinasta. Tarinassa päähenkilö ja hänen lemmikkikaninsa kohtaavat retkellään mitä erikoisempia hahmoja ja tilanteita. Lukupelissä lapsen tehtävänä on selvittää, mistä nämä erikoisuudet johtuvat. Mikä on Lumotun puiston salaisuus?

 

Lumotun puiston salaisuus on saatavilla kirjastosta myös paperiversiona. Paperiversioissa annetaan kirjavinkkejä ja niissä on samat kirjoihin liittyvät tehtävät, kuin digitaalisessa kampanjassa. Hae vastauslomake kirjastosta ja palauta se meille täytettynä, niin saat lipun uimahalliin ja osallistut syksyllä elokuvalippujen ja kirjapalkintojen arvontaan.

 

 

Luettu maa on ensisijaisesti yläkouluikäisille suunnattu lukemaan kannustava pelillinen alusta, joka toimii kännykällä, tabletilla ja tietokoneella. Luetun maan käyttö ei vaadi kirjautumista. Kampanjan nettisivut www.luettumaa.com aukeavat 1.6.2021 ja ovat auki 31.8.2021 asti, jonka jälkeen kampanja päättyy.

 

Luetussa maassa matkustetaan ympäri maailman erilaisten ilmiöiden pariin. Jokainen kohde kartalla sisältää runsaasti ilmiöihin liittyviä lukuvinkkejä, lukemiseen ja kirjoihin liittyviä sisältöjä sekä somehaasteen.

 

Kirjoihin ja lukemiseen liittyviä somehaasteita voidaan suorittaa Instagramissa ja TikTokissa. Luetulla maalla on omat kanavansa sekä Instagramissa että TikTokissa nimellä @luettumaa. Kanavilla julkaistaan esimerkkisuoritukset kaikista haasteista heti kesäkuun alussa. Luetun maan somekanavilla tehdään nostoja nuorten tekemistä haastevideoista ja –kuvista. Tägää haastesuorituksesi hashtagilla #luettumaa ja halutessasi myös @isonkyronkirjasto.

 

Lukuhaasteen suorittaminen ei edellytä somehaasteisiin osallistumista. Kirjastolta saat paperisen haastelomakkeen, jonka täyttämällä ja palauttamalla saat lipun uimahalliin sekä osallistut elokuvalippujen ja kirjapalkintojen arvontaan. Lue kesän aikana vähintään kaksi haastekirjaa!

 

Koronarajoitukset

 

Lehtisali ja asiakastietokoneet ovat jälleen asiakkaiden käytettävissä 14.5.2021 alkaen. Muistathan kuitenkin edelleen käsihygienian, kasvomaskit ja turvavälit.


Isonkyrön kunnan koronavirustiedotteet löytyvät kunnan etusivulta

 

 

 

Tapahtumat

Kirjojen poistomyynti kirjastossa 26.5. lähtien.

 

Peliperjantait kirjastossa kesällä 11.6., 18.6., 2.7., 9.7., 16.7., 23.7., 30.7. ja 6.8. klo 12-16

Tule kirjastoon pelaamaan lautapelejä!

 

Kirjailijatapahtuma 1700-luvun markkinoilla perjantaina 13.8. klo 18 ja klo 19 (Kotiseutumuseon piha-alue). Riina Peltonen kertoo kirjastaan Noitia, kalloja, vedenhenkiä - maaginen matkaopas Pohjanmaalle. Tiina Hautala Haamu Kustannuksesta haastattelee. Musiikista vastaavat Jordi ja Alex. Lue lisää täältä.

 

Näyttelyt

Heinäkuu 2021

 

Taidesukellus-näyttely Tietotorilla. Isonkyrön kolmasluokkalaiset sekä mummat ja paapat taiteen teossa näyttely / taidesukellustapahtuman teokset.

 

Janne Saanion junapienoismalleja vitriineissä syyskuun alkuun saakka.

 

Pastori Vihtori Leskelän tekemä purjelaiva on esillä kirjaston aulassa. Voit myös jättää Vihtorille terveiset vieraskirjaan.

 

 

 

 

 

Satutunnit

 

Satutuntien alkamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

 

 

Lainaa robotti!

 

Nyt voit lainata Isonkyrön kirjastosta Scribbler 3 -robotin! Laitteen laina-aika on 2 viikkoa. Laite on lainattavissa vain virkailijan ollessa paikalla.

 

Laitteen avulla voit tutustua ohjelmointiin ja robotiikkaan. Robotin ohjeet ovat luettavissa englanninkielisillä verkkosivuilla: https://tech.vamk.fi/s3/. Lataaminen onnistuu mukana olevan USB-johdon avulla.
Laitteella ei ole ikärajaa, mutta se on tarkoitettu lähinnä innostamaan nuoria ohjelmoinnin pariin. Laitteen voi lainata myös kouluun ja tutustua koko luokan kanssa ohjelmointiin.

Laitteen ovat Isonkyrön kirjastolle lahjoittaneet Vaasan ammattikorkeakoulu ja TIVIA Pohjanmaa.

 

 

Eepos-kirjastojen maksut voi hoitaa verkossa

Eepos-kirjastot eli Etelä-Pohjanmaan kaikki yleiset kirjastot sekä Laihia, Isokyrö, Kaskinen, Perho ja Veteli ovat ottaneet verkkomaksamisen käyttöön Eepos-verkkokirjastossa. Jatkossa asiakas voi verkkopankkitunnuksiaan käyttämällä maksaa velkasaldoltaan kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset. Sen sijaan arvonlisäveroa sisältäviä maksuja (esim. kassit, kopiot) ei verkossa voi teknisistä syistä maksaa. Myöskään tuhoutunutta aineistoa ei voi korvata verkkomaksulla. Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 euroa. Ylärajaa ei ole.
Huomioitavaa on, että asiakastiedoissa on oltava sähköpostiosoite, jotta verkkomaksaminen on mahdollista (kuitti maksusta lähetetään sähköpostiin).

 

Eepos-verkkokirjastoon kirjaudutaan omalla kirjastokortin tunnuksella sekä salasanalla, jonka saa kirjastosta jos sitä ei vielä ole.

 

EPress- JA EMagz-verkkolehtipalvelut kirjastossa

 

Kirjaston lehtilukusalin vieressä oleva tietokone on varattu verkkolehtien lukemiseen. Valikoimassa on yli 200 sanomalehteä (mm. Pohjankyrö) ja 27 aikakauslehteä. Niiden uusin numero sekä edellisiä vuosikertoja on luettavissa. Yhtä lehteä voi samaan aikaan lukea rajoitettu määrä käyttäjiä. Mikäli haluamasi lehden lukuoikeus on käytössä, yritä hetken kuluttua uudelleen. Palvelut toimivat muillakin kirjaston asiakastietokoneilla osoitteissa www.emagz.fi ja www.epress.fi

 

Uusi Rockaway -e-palvelu musiikin soiton opettelemiseen!

 

Rockaway -palvelun avulla voi opetella musiikin soittamista. Palvelusta löytyy suomalaisia opetusvideoita kurssien/oppituntien muodossa. Asiakkaat voivat lainata kurssin itselleen ja opetella omaa haluamaansa tahtia. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin tunnuksella ja salasanalla (jonka saa kirjastosta jos sitä ei vielä ole). Ensimmäisellä lainauskerralla asiakas joutuu vielä rekisteröitymään Rockway-palveluun. Tämän jälkeen kurssien lainaaminen on täysin ilmaista. Palvelu löytyy osoitteesta: http://kirjastot.rockway.fi/eepos/